Zware brand in houtafdeling van school in Maaseik: 2.000 leerlingen moeten thuisblijven 

In Maaseik heeft de brandweer de hele nacht nageblust, nadat er woensdagavond een zware brand uitbrak in een middelbare school van de scholencampus Mosa RT op Sint-Jansberg. Meer dan 2.000 leerlingen kunnen vandaag niet naar school. Er zijn geen slachtoffers, maar het gebouw van de houtafdeling is volledig vernield en er is nog andere materiële schade: de eindwerken van veel leerlingen zijn stuk. 

De brandweer van Maaseik heeft de brand op de scholencampus Mosa RT op Sint-Jansberg kunnen blussen. "Gebouw H, de houtafdeling, is volledig vernield", zegt Inge Segers van scholencampus Mosa RT. "Ook gebouw A, waar de kantoren van de directie, secretariaat en leraarskamer gesitueerd zijn, is niet meer bruikbaar." 

Het vuur brak rond 20.45 uur uit. De brandweerpost Maaseik van de hulpverleningszone Oost-Limburg ging als eerste ter plaatse, maar daar bleek dat er bijstand nodig was van omliggende brandweerkorpsen zoals Bree en Maasmechelen, en van collega's uit het naburige Nederlands-Limburg. 

In een mum van tijd sloegen de vlammen metershoog uit het dak. Uit voorzorg werd het internaat ontruimd, maar direct gevaar was er niet. "Dat moest niet van de veiligheidsdiensten", zegt burgemeester van Maaseik Johan Tollenaere. "Maar de schooldirectie heeft dat zelf beslist. Door de rook ging het brandalarm af en daardoor waren er wel wat zorgen en paniek bij enkele leerlingen. Een kleine 70 leerlingen is gevraagd naar huis te gaan of opgepikt te worden."

beelden van de brand op woensdag

Geen les voor meer dan 2.000 leerlingen

Op de crisisvergadering van de directie werd beslist dat de leerlingen van het 3e tot het 7e middelbaar vandaag niet naar school konden komen. "Omdat de brandweer nog moest nablussen, was het niet ideaal om 2.000 leerlingen te ontvangen." Voor leerlingen van de eerste graad gingen de lessen wel gewoon door. "De vestigingen van Mosa RT in Kinrooi, Neeroeteren en Maaseik centrum kunnen wel openen." 

Morgen worden wel alle leerlingen op school verwacht, behalve die van richtingen hout, mechanica en elektriciteit. "Want hun lokalen liggen te dicht bij het afgebrande gebouw, en we kunnen nog niet met zekerheid zeggen of die lessen veilig kunnen verlopen. We bekijken hoe we de andere leerlingen kunnen herverdelen over de verschillende lokalen van de school."

De examens komen eraan, dus heel wat leerlingen zitten met vragen. "Maar de leerkrachten zitten klaar op Smartschool om die te beantwoorden", zegt Inge Segers van de scholencampus nog. "We zitten vandaag opnieuw samen om dag per dag te bekijken wat de beste oplossing is voor de leerlingen." 

Eindwerken kapot

De werkjes waar heel wat leerlingen het hele jaar aan hebben gewerkt, zijn opgebrand. "Het gaat vooral om werkjes van leerlingen van het derde en vierde jaar hout: meubelstukken zoals kleine kasten en bijzettafels. Dat is heel erg jammer voor die leerlingen, maar we zijn dankbaar dat het enkel om materiële schade gaat", zegt Segers. "Omdat het om eindwerken gaat, zullen de leerkrachten focussen op het traject dat de leerlingen hebben afgelegd om een punt toe te kennen, in plaats van op het eindresultaat.

BEKIJK - Onze correspondent van Radio2 Limburg kon deze beelden maken:

Videospeler inladen...

Tweede brand in twee jaar tijd

Er is wel wat schade: "Eén gebouw van de afdeling hout is vernield, het gebouw met de leraarskamer en kantoren ernaast heeft water- en rookschade", laat Segers weten.

Bij de brand vielen geen gewonden. Enkele jaren geleden brak er al eens een brand uit op dezelfde afdeling van de Maaseikse school.

Meest gelezen