Milieubeweging bestelt zelf studie over digitaal statiegeld: “Hopen antwoorden te krijgen op vragen die de industrie niet stelt”

© Karel Hemerijckx

Milieubeweging Recycling Netwerk Benelux heeft een eigen studie besteld over digitaal statiegeld op blikjes en plastic flesjes. Volgens de organisatie wordt in huidige proefprojecten met statiegeld te weinig getest of het systeem wel écht werkt.

Komt er een systeem van digitaal statiegeld op blikjes en plastic flesjes? Als de proefprojecten tegen het einde van het jaar positief resultaat opleveren, dan moet dat vanaf 2025 inderdaad het geval zijn. Vanaf dan zal iedereen zijn blikje en plastic flesje moeten scannen vooraleer hij dat weggooit, in ruil voor een vergoeding van zo’n 20 eurocent.

Die proefprojecten zijn er gekomen op vraag van de voedingsindustrie en de verpakkingsbedrijven, die grote voorstander zijn van zo’n digitaal systeem. Maar volgens milieulobbyorganisatie Recycling Netwerk Benelux, dat voor een klassieke inlevering in de winkel is, wordt daarbij te weinig getest of het systeem wel echt werkt. Zij heeft daarom nu een eigen onderzoek besteld bij studiebureau Eunomia.

“Daarmee hopen we antwoorden te geven op de vragen die de industrie niet stelt, onder meer rond beschikbaarheid van de technologie”, zegt Chloé Schwizgebel van Recycling ­Netwerk Benelux. Het onderzoek moeten tegen het einde van de zomer klaar zijn.(pl)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen