Direct naar artikelinhoud
Aanval tegen IS

"IS bijna verdreven uit Syrische stad Manbij"

De door Amerikaanse strijdkrachten gesteunde alliantie die het in Syrië opneemt tegen militanten van de islamitische terreurbeweging IS heeft vandaag "bijna volledig controle" over de stad Manbij gekregen. Dat meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. 

De Syrische strijdkrachten, waarbij ook Koerdische strijders zich hebben aangesloten, begonnen twee maanden geleden met het verdrijven van IS uit het laatste deel van het Syrisch-Turkse grensgebied. De stad ligt al drie maanden onder vuur. De recente vorderingen van de Koerden maakten het voor 2.300 burgers mogelijk om de stad te ontvluchten.

Een woordvoerder van de militaire raad van Manbij zegt tegenover persbureau Reuters dat er in de stad nog steeds wordt gevochten, maar dat IS inmiddels uit 90 procent van de stad zou zijn verdreven. Er zijn nog wel losse groepjes IS-strijders actief in het centrum van de stad, aldus het in Groot-Brittannië gestationeerde Observatorium voor de Mensenrechten. 

Offensief 

Het offensief van de Koerden in Manbij is al aan de gang sinds eind mei. Koerdische milities hebben strijders van Islamitische Staat meerdere malen laten weten dat ze uit Manbij mogen vertrekken zodra ze burgers van Manbij vrij laten om hetzelfde te doen.

Bij luchtaanvallen die vorige week plaatsvonden in het nabijgelegen dorp al-Ghandour zijn volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten ten minste 28 burgers om het leven gekomen, onder wie zeven kinderen. Van nog eens dertien mensen die omkwamen kon niet worden vastgesteld of het IS-strijders of burgers waren.

Volgens het Observatorium heeft IS vorige week in het noorden van Syrië enkele dorpen aangevallen en zeker 24 burgers geëxecuteerd.