Bouw neemt maatregelen tegen warmte: wie buiten werkt, heeft 3 keer meer kans op huidkanker 

Met de stijgende temperaturen nemen bouwbedrijven maatregelen tegen de hitte. Ook dakwerker Christoph Daenen uit Scherpenheuvel lanceert deze week zijn hitteplan. “We voorzien schaduw, koude dranken en veel zonnecrème”, vertelde hij in "Goeiemorgen Morgen!" op Radio2. Vooral die zonnecrème is belangrijk, want buitenwerkers hebben drie keer meer kans om huidkanker te ontwikkelen dan mensen die binnen werken. 

Margaux Bogaert is Margaux van de regio. Ze gaat elke ochtend op pad voor Goeiemorgen Morgen! op Radio2, op zoek naar verhalen uit jouw streek. Heb jij groot of klein nieuws voor Margaux? Laat het ons weten!

Deze week klimt het kwik voor de eerste keer dit jaar richting de 30 graden Celcius. Verschillende bouwbedrijven nemen extra maatregelen om hun werknemers te beschermen. Christoph Daenen vertelt op Radio2 welke maatregelen hij neemt. Christoph is eigenaar van het dakwerkbedrijf DAZ Construct in Scherpenheuvel. “Ik heb vorig jaar een hitteplan ontwikkeld nadat één van mijn werknemers onwel was geworden door de warmte. Ik wil dat niet nog een keer meemaken."

Ik ontwikkelde een hitteplan, nadat één van mijn collega's vorig jaar onwel was geworden door de warmte

Christoph Daenen, eigenaar van dakwerkenbedrijf DAZ construct

Op de werf aan de Naamsesteenweg in Leuven waar Christoph werkt, geeft de thermometer 26 graden Celsius aan. "Dat is hier beneden op de grond. Op het dak wordt het snel 5 à 10 graden warmer", zegt Christoph. "Onze materialen absorberen ook warmte. Tegen de late namiddag kunnen die zo'n 40 a 50 Celsius graden warm worden."

"Om het werk op hete dagen draaglijk te maken, beginnen we gemiddeld anderhalf uur vroeger. Dat is een heel geregel. De buren die naast de werf wonen, moeten altijd op de hoogte zijn dat er al vroeger op de ochtend lawaai is." 

BEKIJK - Dakwerker Christoph Daenen vertelt aan Margaux van de Regio welke maatregelen hij neemt tegen de hitte:

Videospeler inladen...

In het hitteplan van Christoph zitten ook koude dranken, een tent voor schaduw en zonnecrème. Vooral die zonnecrème is heel belangrijk. Buitenwerkers hebben tot drie keer meer kans om huidkanker te ontwikkelen dan mensen die binnen werken.  

Iedereen maakt huidkanker aan in zijn leven

Thomas Maselis, dermatoloog

Dermatoloog Thomas Maselis verklaart hoe het komt dat wie buiten werkt meer risico loopt. “Iedereen maakt huidkanker aan in zijn leven, omdat we blootgesteld worden aan de zon. Onze huidcellen hebben een mechanisme om de fouten die optreden bij blootstelling aan de zon te herstellen. Dat gebeurt niet altijd perfect. Er kunnen fouten blijven zitten die je DNA vervormen waardoor je kanker ontwikkelt. Hoe meer je blootgesteld wordt aan de zon, hoe groter de kans dat de fouten blijvend zijn."

Uv-index zegt hoe sterk de zonnestralen zijn

Je moet je insmeren als je een beroep hebt waarbij je vaak in de zon komt. "Mensen die buiten op de werf werken, moeten dat doen. Maar ik denk bijvoorbeeld ook aan postbodes", zegt Maselis. "Uiteraard moet je ook smeren als je in de tuin werkt, als je wandelt of fietst." 

Om in te schatten hoe gevaarlijk de zon is, kijk je naar de uv-index. Die vind je op de site van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI). De uv-index toont het effect van de sterkte van de zonnestralen op de onbeschermde huid. "Als de index lager is dan 3 is er geen gevaar voor zonnebrand", zegt Maselis. "Vanaf 5 wordt het gevaarlijk. Als de uv-index hoger is dan 7, wordt het afgeraden om in de zon te komen. Deze dagen schommelt de index rond de 6 à 7. Smeer jezelf dus in en blijf op de heetste uren uit de zon."    

Meest gelezen