Klopt het dat we twee liter water per dag moeten drinken om gezond te zijn?
Minstens twee liter water per dag drinken: een aanbeveling die we bijna overal horen. Maar hebben we écht minimum twee liter water per dag nodig om voldoende gehydrateerd te blijven? En hoe zit het op warme dagen zoals vandaag, moeten we dan nog meer drinken? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters zoekt het voor ons uit.
Ons lichaam bestaat voor 60 procent uit water: we hebben de vloeistof nodig om tal van processen in ons lichaam tot een goed einde te brengen. Denk hierbij aan voedingsstoffen en zuurstof naar je cellen brengen, allerlei bacteriën uit je blaas spoelen, en het regelen van de bloeddruk en lichaamstemperatuur. Hydrateren is dus noodzakelijk, maar wanneer hebben we voldoende water opgenomen? En hoeveel moet dat dan precies zijn?
Hoeveel water verliezen we per dag?
“We verliezen ongeveer 1.500 ml water per dag via urine, 100 ml via de stoelgang en zo’n 500 ml gewoon via zweten en ademen”, begint Martijn. “Dat vochtverlies moeten we zien te compenseren, al is die regel van twee liter water per dag drinken relatief. Als je weet dat we dagelijks gemiddeld al één liter water binnenkrijgen via onze voeding, dan is het niet per se nodig om daarnaast nog eens acht grote glazen water leeg te drinken. Groenten zoals komkommer en broccoli of fruit zoals watermeloen en aardbeien bestaan bijvoorbeeld al voor 90 procent uit water.” Hetzelfde geldt voor koffie: ook dit drankje bevat veel water. En nog zo’n misvatting: het heeft geen dehydraterend effect op ons lichaam.”
Overmatig watergebruik kan leiden tot watervergiftiging, slapeloosheid, misselijkheid of zelfs epilepsieaanvallen, al moet je daar écht veel voor gedronken hebben.
Nu we toch feiten van fabels aan het scheiden zijn, onderstreept Martijn ook graag dat het evenmin klopt dat je eigenlijk al uitgedroogd bent op het moment dat je dorst begint te krijgen. “Integendeel zelfs, een stijging van minder dan 2 procent van de plasma-osmolaliteit, de concentratie van bepaalde stofjes zoals natrium en glucose in ons bloed, kan al dorst opwekken. En dat terwijl de meeste experts uitdroging pas definiëren vanaf minstens 5 procent. Ruim voor je effectief uitgedroogd bent, begin je dus al dorst te krijgen.”
Dorst herkennen
Hoe weet je dan of je lichaam nood heeft aan water of niet? “Luister steeds naar je keel, je eigen unieke watermeter. Onderzoekers hebben aangetoond dat het fysiek moeilijker wordt om te slikken wanneer je geen water meer hoeft te drinken. Je kan jezelf wel bewust gaan forceren, al is dat zeker niet aan te raden. Overmatig water drinken kan zelfs leiden tot waterintoxicatie, waarbij het natriumgehalte in de bloedbaan abnormaal laag wordt”, waarschuwt Martijn. “Dit kan slapeloosheid, misselijkheid en epilepsieaanvallen veroorzaken. In ernstigere gevallen kan het je zelfs in een coma doen belanden of kan je eraan sterven. Maar geen paniek: daarvoor moet je echt al héél veel gedronken hebben of last hebben van bepaalde schildklier-, nier-, of leveraandoeningen, waardoor je meer water vasthoudt.”
Als het warm weer is, verlies je meer vocht dat je opnieuw moet opnemen. Hoeveel je dan extra moet drinken, verschilt per persoon.
Wat bij extreem warm of vochtig weer?
Dat natuurlijk dorstmechanisme wordt wel minder gevoelig naarmate we ouder worden. “Hou daar rekening mee en volg met de jaren nauwgezet je goede voornemens rond hydrateren. Zorg bijvoorbeeld voor voldoende waterrijke tussendoortjes. Ongeacht je leeftijd drink je natuurlijk best ook extra veel voor, tijdens of na een sporttraining. Ook bij warm of vochtig weer of op grote hoogte is water bij de hand hebben zeker een goed idee. Op zich is het in dit geval heel simpel: je verliest meer vocht, dus moet je ook meer vocht terug opnemen. Hoeveel water je dan extra moet drinken, verschilt per persoon.”
“Je zal daarnaast trouwens ook wel eens een gevoel van uitdroging ervaren tijdens momenten waarop je koorts of diarree hebt of waarop je moet overgeven. Dat is normaal, omdat je lichaam dan iets meer vocht dan anders verliest. Ook bij aandoeningen zoals urinewegstenen en blaasontstekingen is ‘goed doorspoelen’ van groot belang. Tot slot mogen zwangere personen en mensen die borstvoeding geven zich zeker ook ‘bezondigen’ aan het drinken van een extra glaasje water.”
Als jij niet tot één van deze categorieën behoort, maar toch nog twijfelt of je wel genoeg drinkt, kan ook de kleur van je urine een indicatie geven. Als die heel donker wordt, is dat een teken dat je zo snel mogelijk naar het meest dichtstbijzijnde flesje water grijpt. Kortom: hydrateren kun je leren door – zoals altijd - goed naar je lichaam te luisteren!
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
EU verbiedt “ongezonde” aroma’s voor rookworst en barbecuesaus
-
Waarom een boterham met kaas (g)een goed idee is
Een boterham met kaas hoort bij veel mensen standaard bij hun ontbijt of middageten. Maar kaas bevat veel verzadigd vet en zout. Slecht voor de gezondheid dus, zou je kunnen denken. Is dat terecht? En leg je dan beter iets anders tussen de boterham? -
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
Bij nieuwbouw is het vanzelfsprekend dat je een architect inschakelt, maar hoe zit dat bij een renovatieproject? Moet je daar ook verplicht ééntje onder de arm nemen? Of zijn er uitzonderingen? Bouwsite Livios geeft uitleg. -
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
-
PREMIUM
“Deze prijzen kunnen we onze klanten niet aandoen”: hoe zit het met garnaalkroketten en tomaat-garnaal aan de Belgische kust?
De prijs van de garnalen swingt dit voorjaar zo de pan uit, dat horeca-uitbaters zich al in februari openlijk zorgen maakten over klassieke gerechten zoals tomaat-garnaal en garnaalkroketten. Hoe zit het nu met de beschikbaarheid van grijze noordzeegarnalen en met de prijs in de winkel en op menukaarten? Welke alternatieven zijn er en zal de situatie snel beteren? We passeerden langs drie Belgische horecazaken voor meer uitleg. “Voor het eerst werken we met een dagprijs”. -
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
Kookboekenauteur en keramiste Pascale Naessens (54) houdt van creëren. In plaats van vroeger werk heruit te geven, verschijnt nu haar eerste compilatie met de beste groenterecepten. Het eerste in een serie van vijf themaboeken waarvan het volgende helemaal rond desserts zal draaien. HLN Shop zette zich rond de tafel met de chef voor een gesprek: “Ik wil dat mensen plezier vinden in het bereiden van groenten, dat het leuk en lekker is.” -
“Dit ruikt naar een Happy Meal”: McDonald's plaatst reclameborden met typische geur
-
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
-
Dit zijn de verschillen tussen Spaanse en Belgische aardbeien (en het is niet alleen de prijs)
Het Belgische aardbeienseizoen staat in de startblokken. Alleen krijgt de Belgische teelt stevige concurrentie van de Spaanse aardbeien. De rode vruchten uit ons land kosten voorlopig tot wel drie keer meer dan de zuiderse exemplaren. Hoe komt dat juist? En zullen de prijzen van Belgische aardbeien zo hoog blijven? “Mogelijk zitten de eerste seizoenspromo’s er al aan te komen.” -
PREMIUM
Van Heinz tot Boni: welke ketchup is lekker én gezond? Diëtist Michaël Sels test er 10 en buist er 2: “Dit is meer gelei dan saus”
Ketchup is lekker bij frietjes, burgers, hotdogs en croques. En het is volgens velen gezonder dan mayonaise. Maar klopt dat ook? Welke fles uit de winkel is goed van smaak, maar ook relatief gezond qua ingrediënten? Diëtist Michaël Sels (UZA) proeft tien merken en schrikt van de suikergehaltes, behalve bij drie flessen: “Een dérde van deze ketchup is suiker. Het is bijna een karamelsaus.” -
Daarom eet je die zak chips altijd in één keer leeg (ook als je dat niet van plan was)