Daar zijn de eerste mosselen van het seizoen: “Een week langer moeten wachten dan normaal”
Grote mosselfans hebben een weekje langer moeten wachten dan normaal, maar zoals gewoonlijk wordt geduld beloond. Vandaag werden de eerste Zeeuwse hangcultuurmosselen opgehaald. “Een paar dagen zon doet veel, de schelpen zijn goed gevuld”, klinkt het bij kweker Jan Bout in Bruinisse. Hoelang moeten we nog wachten tot de mosselen van bodemcultuur? Wat is het verschil? En hoe maak je ze lekker klaar?
Traditioneel gezien luidt de eerste vangst van de hangcultuurmosselen het nieuwe mosselseizoen in. Door een minder voorjaar liep de groei van de hangcultuurmosselen vertraging op. “Als de eerste mosselen zich aandienen, weten wij in België dat de zomer begint", lacht mosselambassadeur Sven Ornelis die bij de vangst aanwezig was. Deze Zeeuwse hangcultuur is goed voor 5% van de totale Nederlandse mosselproductie.
Hangcultuur vs. bodemcultuur: wat is het verschil?
Het hangcultuurseizoen start gemiddeld 4 tot 5 weken vroeger dan het seizoen van de bodemcultuur. Voor die laatste is het nog even wachten tot de week van 5 juli. Mosselen in hangcultuur worden gekweekt aan touwen en hangen in het water, waardoor ze meer zonlicht opvangen en sneller groeien. De mosselen van de bodemcultuur worden op de bodem van de Oosterschelde gekweekt en zijn de bekendste mosselen, waarvoor we over de hele wereld bekendstaan.
De hangcultuurmosselen komen van dichtbij. Alleen in Zeeland, en meer specfiek in de Oosterschelde, zijn er beschutte locaties om deze op te vissen. De Vereniging van Zeeuwse hangcultuurkwekers brengt haar mosselen onder het streekkeurmerk Zeker Zeeuws op de markt, dat staat voor 100% regionale herkomst. Jaarlijks produceren de negen leden zo’n twee miljoen kilo mosselen.
Zijn mosselen niet met uitsterven bedreigd als we ze elk jaar massaal opeten?
“Mosselen zijn uitzonderlijke schelpdieren", schrijft het Mosselbureau. “Ze filteren de algen uit het water en zetten ze om naar hoogwaardig eiwit. Het kweken van hangcultuurmosselen gebeurt 100% natuurlijk. Babymosselen of mosselzaad hechten zich in het water via de stroming vast aan touwen. De mosseltjes worden daarna in een soort kous ‘opgesokt’, zodat ze niet van de touwen vallen. In twee jaar tijd groeien de kleine mosselen uit tot volwassen exemplaren. De Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn MSC- en BIO-gecertificeerd. De biologische kweekmethode zorgt dat de biodiversiteit van natuurlijke waterecosystemen in stand blijft.” Zo blijft de toekomst van de mosselen voorlopig verzekerd.
RECEPT. Hangcultuurmosselen met chorizo door Sven Ornelis
Ingrediënten
1,5 kilo Hangcultuurmosselen
400 gram Kerstomaatjes (verschillende kleuren)
2 teentjes Look
handje Bladpeterselie
handje Dragon
50 gram Chorizo de bellota
handje Lamsoor
handje Zeekraal
Goede scheut Olijfolie
10 cl Noilly prat
halve Citroen
100 gram Oude Brokkelkaas
50 ml Dragonazijn
handje groene kruiden: Basilicum, tijm & rozemarijn
Zo maak je het
Maak een pistou van tomaat door de cherrytomaatjes te verdelen in 4 en doe dit in een pot of ijzeren mengkom.
Snijd de look fijn in plakjes.
Snijd een fijne Brunoise van chorizo.
Voeg dit alles toe aan de tomaten.
Breng op smaak met Fleur de sel, grove peper, dragonazijn en citroensap.
Breng de olijfolie met de groene kruiden naar een kookpunt van 115° graden op smaak
En giet deze over de pistou van tomaat, look en chorizo.
Laat trekken en afkoelen.
Verhit een wokpan en voeg de mosselen toe.
Blus meteen af met Noilly prat, citroensap, beetje peper.
Voeg een stevige pollepel pistou toe aan de massa en wok kort tot de mosselen beginnen te openen.
Wanneer de mosselen zo goed als open zijn voeg je de lamsoor en zeekraal toe.
Verhit nog kort tot de mosseltjes gaar zijn. Dit vraagt een zeer korte gaar tijd.
Voeg de grof gehakte bladpeterselie en dragon toe.
Schik op het bord. En werk af met de zeste van citroen en een klein handje, fijne oude brokkelkaas.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
-
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
“F*ck, twee ananassen.” Met die woorden (en een ludieke pizza-opdracht) doet ‘De mol’ het meest nutteloze culinaire debat ter wereld weer oplaaien: past mierzoete ananas op een hartig stuk pizza of niet? Mag je als gediplomeerd pizzabakker op een pizza gooien wat je wil, óók ananas? En wie was de uitvinder van dé pizza Hawaï? Spoiler alert: al zeker geen Italiaan. -
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
Echte kookliefhebbers maken gebruik van het kookvocht van pasta en rijst, om bijvoorbeeld een extra smaakvolle saus te maken. Maar met het kookvocht van aardappelen mag je níét hetzelfde doen, waarschuwt professor en bio-ingenieur Bruno De Meulenaer: “Bij grote hoeveelheden kan dat dodelijk zijn.” -
-
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
-
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
Met gemiddeld 7,71 kilo bananen per inwoner blijft de banaan de meest gekochte fruitsoort volgens de recentste cijfers van VLAM en GfK. Wie een fruitmand op het werk zet, zal het bewijs daarvan zien: de bananen verdwijnen er als eerste uit. Toch hebben bananen niet overal een goede reputatie, want volgens sommigen zouden het dikmakers zijn. Klopt dat? En is het gezond om elke dag een banaan te eten? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsexperte Rosa Luyten lichten toe. -
PREMIUM
Welke granola bevat het minste suiker? Diëtiste proeft er 10 en geeft 5/10 en 9/10: “Voor 1,99 euro is dit een topproduct”
Granola lijkt gezond, maar niet élke variant is de beste keuze. Vaak zit zelfs een product met NutriScore A vol verborgen suikers, zegt diëtiste Sanna Mouha. Ze proeft 10 granola’s uit de supermarkt, geeft een 5/10 en bekroont drie opties die je wél met een gerust hart kan kopen met 9/10. “Per portie krijg je hier evenveel vezels als in twee sneetjes bruin brood.” -
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
-
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”
-
KIJK. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”: eerste echt lenteweekend zorgt voor stormloop in slagerijen
Een stralende dag betekent traditiegetrouw barbecueën en dat merken ze in de slagerijen. Daar lopen dit weekend tot 40 procent meer bestellingen binnen, en wat opvalt: die bestellingen zijn ook groter. “Normaal is het 200 gram vlees per persoon, nu is dat 400 gram”, aldus Luc De Laet van Butcher’s Store in Hove. -
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?