© Simon Mouton

De kust is klaar voor het warme weer, maar: “Als het niet nodig is, ga je beter niet zwemmen”

Eindelijk wordt de kust ook getrakteerd op warm weer. Verschillende zwemzones zijn geopend, er worden extra treinen ingezet en de reserveringen stromen binnen. “Maar als het niet nodig is, dan ga je beter niet zwemmen.”

Laurence Torck en Dany Van Loo

Wekenlang moest de kust het doen met temperaturen net boven de 10 graden. En dat terwijl het in het binnenland al even puffen en blazen is. “Maar het wordt eindelijk beter”, zegt weerman Frank Deboosere. “Met vrijdag temperaturen van 22 tot 25 graden zal het er een stuk aangenamer zijn.” Er zal nog steeds wind zijn, maar de hogere temperaturen zullen volgens Deboosere wel het verschil maken.

Aangenaam weer, dat betekent ook meer toeristen. Volgens provinciebedrijf Westtoer bedroeg de gemiddelde bezettingsgraad in de kusthotels donderdagnamiddag ongeveer 80 procent voor het weekend. “Dat is meer dan degelijk en de situatie verschilt van badplaats tot badplaats”, zegt woordvoerder Dirk Marteel. Door de aankondiging van goed weer verwacht Westtoer ook dat er vrijdag en zaterdag nog lastminuteboekingen zullen zijn.

Ook de NMBS verwacht veel volk en dus zet het extra treinen in. “Het gaat om negen extra treinen op zaterdag en op zondag”, zegt Bart Crols, woordvoerder van de NMBS. “Die treinen, richting Oostende en Blankenberge, zullen over de hele dag verspreid worden. Maar zoals gewoonlijk raden we aan om de piekuren te vermijden, omdat we wel veel volk verwachten”, verduidelijkt Crols. Wie de drukte op de trein wil nagaan, kan dat trouwens via de app van de NMBS.

LEES OOK. Temperaturen boven 30 graden op komst: is dit de eerste hittegolf?

(Lees verder onder de foto)

Na koude weken, is het eindelijk terrasjesweer aan de kust© Maarten De Bouw

“Vooral voor de durvers”

Warmer weer betekent echter niet dat het het ideale moment is om een duikje te nemen in de zee. “Het zeewater is nog aan de frisse kant, omdat het nog geen tijd heeft gehad om op te warmen. Reken dus op zo’n 13 tot 14 graden”, zegt Frank Deboosere. De strandwatertemperatuur loopt in het weekend op tot 15 graden.

“Het wordt dus eerder pootje baden dan echt gaan zwemmen”, zegt An Beun van de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen (IKWV). Zwemmen kan wel in zeven van de tien kustgemeenten waar verschillende reddingsposten open zijn. “Wie koud water niet gewoon is, raden we aan om niet te lang in het water te blijven. Voor mensen met een zwakke gezondheid is dat zelfs gevaarlijk”, aldus Beuns, die ook geen stormloop aan zwemmers verwacht komend weekend. “Het zal vooral voor de durvers zijn.”

“Wie koud water niet gewoon is, raden we aan om niet te lang in het water te blijveAn Beuns van de IKWV van© Maarten De Bouw

Stijgende temperaturen en aantal reserveringen

Zwemmen of niet, de horeca-uitbaters aan de kust zijn vooral blij dat het eindelijk terrasjesweer is. “De koude wind aan zee heeft veel te lang aangehouden en ons inderdaad heel wat parten gespeeld. Dat hebben we letterlijk en figuurlijk gevoeld. Het beloven drukke dagen te worden, en dat werd tijd”, zegt Bart Boelens, uitbater van de bekende beachbar Polé Polé op het strand van Oostende.

Ook Philip Averein van brasserie Chagall op de zeedijk van Nieuwpoort reageert tevreden op de gunstige vooruitzichten, niet in het minst omdat hij op het strand voor zijn zaak eveneens een beachbar uitbaat. “Het was niet bepaald fijn om vast te stellen dat de temperaturen in het binnenland veel hoger lagen dan bij ons aan zee. Het zorgde er duidelijk voor dat een pak minder mensen naar de kust afzakten, wat natuurlijk bijzonder nefast was voor de zaken. Gelukkig kenden we enkele uitstekende weekends zoals dat van 1 mei en het paasweekend. Dat maakte veel goed. Maar nu is het samen met de bezoekers reikhalzend uitkijken naar warm en zonnig weer.”