Archieffoto - Donetsk 5 juni
AFP or licensors

Grote colonnes met westerse tanks duiken op aan het front: "Lijkt erop dat Oekraïense hoofdoffensief begonnen is"

Het lijkt erop dat het tegenoffensief van Oekraïne tegen Rusland nu echt is begonnen. Dat schrijven verschillende Amerikaanse media op basis van bronnen binnen het Oekraïense leger. Ook Jan Balliauw, Ruslandkenner bij VRT NWS, stelt vast dat de gevechten die de afgelopen 24 uur hebben plaatsgevonden "van een andere orde zijn" dan voordien. "Voor het eerst duiken grote Oekraïense colonnes op aan het front met daarin ook westerse Leopard II-tanks", stelt hij vast. 

Het Oekraïense tegenoffensief tegen Rusland is begonnen. Dat schrijven althans Amerikaanse media op basis van anonieme bronnen. Een hooggeplaatste Oekraïense officier en een soldaat aan het front zouden het nieuws aan NBC News bevestigd hebben.

Ook Jan Balliauw, Ruslandkenner bij VRT NWS, stelt vast dat er meer en meer signalen opduiken dat het aangekondigde tegenoffensief van start is gegaan.

BEKIJK - Ruslandkenner Jan Balliauw: "Het lijkt erop dat het hoofdoffensief begonnen is"

Videospeler inladen...

Maandag maakten de Russen al gewag van de start van het tegenoffensief. Volgens het Russische ministerie van Defensie had het Russische leger verschillende grootschalige aanvallen afgeslagen ten zuiden van Donetsk. "Speldenprikken", noemt Ruslandkenner bij VRT NWS Jan Balliauw die acties in "VRT NWS Journaal".

"De gevechten die zich de afgelopen 24 uur hebben afgespeeld zijn van een heel andere orde", aldus Balliauw die vaststelt dat het voor het eerst grote Oekraïense colonnes aan het front opduiken met daarin ook westerse Leopard II-tanks. "Het lijkt erop dat ten zuiden van Zaporizja het hoofdoffensief is begonnen", besluit hij.

"Waarschijnlijk willen de Oekraïners doorstoten naar Melitopol waardoor de landbrug tussen de Krim en Rusland zou worden doorgesneden", analyseert Balliauw de Oekraïense troepenbewegingen, maar hij sluit niet uit dat ook op andere plaatsen aan het front nog Oekraïense pogingen zullen volgen om een doorbraak te forceren. "Onder meer om de Russen in verwarring te brengen over waar het precies om gaat", voegt hij eraan toe.

Bij het persagentschap Reuters zegt een woordvoerder van het Oekraïense leger dat hij van niks weet. "Ik heb daar geen informatie over en wij gaan niet reageren op anonieme bronnen", luidt zijn verklaring. 

Grote gok

De Oekraïense president Volodimir Zelenski kondigt al langer een grootschalige Oekraïense tegenaanval aan. Toch bleef een groot zomeroffensief voorlopig uit, om verschillende redenen. Oekraïne rekent voor het offensief onder meer op westerse tanks, maar de levering daarvan kost tijd.

Op dit moment weten we nog steeds niet hoeveel van de beloofde tanks het front al bereikt hebben. Ook het weer speelde het Oekraïense leger de laatste maanden parten. Het was te vochtig aan het front, waardoor het moeilijk manoeuvreren is met militaire voertuigen.

Als het tegenoffensief niet zou slagen, zou de westerse solidariteit wel eens op het spel komen te staan

Ruslandkenner Jan Balliauw

Of dit effectief de start van een grootschalig tegenoffensief is, en vooral of zo'n tegenoffensief kans op slagen heeft, is nog koffiedik kijken. "Rusland staat er iets zwakker voor sinds de verovering van Bachmoet", stelt Balliauw vast. "Sindsdien zijn alle offensieve operaties gestopt. Maar ze hebben zich wel goed ingegraven, dus door de Russische linies breken, zal niet evident zijn."

Niemand weet wat het resultaat zal zijn, maar Oekraïne neemt wel een grote gok, vindt Balliauw. "Er staat veel op het spel: president Zelenski heeft veel westers materieel gekregen om dit tegenoffensief voor te bereiden en moet nu tonen dat hij ook in staat is om met dat nieuwe materieel een doorbraak te forceren. "Als dat niet zou lukken, zou die westerse solidariteit wel eens op het spel kunnen komen te staan."

Meest gelezen