Ook in Bachmoet verovert Oekraïne elke dag wat meer terrein.© via REUTERS

Rusland bevestigt dat Oekraïne linies kon doorbreken en blijkt ook elders dammen in te zetten als wapen

Terwijl Oekraïne met man en macht de overstromingsramp probeert de bestrijden gaat het offensief in zuid Donetsk door. Ook volgens Russische bronnen boekt Oekraïne vooruitgang.

Peter Mijlemans

“Bij Robotyne heeft het Oekraïense leger gesteund door tanks en pantserwagens onze verdedigingslijn doorbroken. Ze proberen door te stoten. Jammer genoeg hebben we verliezen geleden,” meldde Vladimir Novikov de aanvoerder van het Russische Troy bataljon donderdag. Het bericht werd bevestigd door een ander Russisch Telegram-kanaal: “De vijand heeft een bruggenhoofd ingenomen en probeert de terreinwinst uit te breiden door aanvoer van extra pantserwagens.” Robotyne in Zaporizhzia is een eerste stap richting Tokmak om daarna te proberen Melitopol een militair Russisch bolwerk op weg naar de Krim te bereiken. Tokmak en de omliggende regio liggen al dagen onder Oekraïens artillerievuur.

Eerste Leopards 2

De Telegram-post van Novikov was een bevestiging van een eerder Oekraïens bericht van een geslaagd offensief in die buurt. “Russische verdedigingslinies werden er bestookt met artillerie en HIMARS en konden uiteindelijk donderdag in de vroege ochtend een heuvel nabij Orikhiv innemen.” Woensdag net voor middernacht hadden meerdere Russische milbloggers die actief zijn aan het front een grootschalige aanval in de provincie Zaporizhzia gemeld. Er zouden in de regio volgens hen ook voor het eerst Leopard 2 tanks aan het werk zijn. De Oekraïense strijdkrachten gaven zoals gewoonlijk weinig details en hielden het op “vooruitgang” naar “betere linies”.

Ook in het zuiden land onder water

Dat Oekraïne in de regio wel degelijk vooruitgang boekt, bleek uit een decreet van de door de Russen aangestelde gouverneur van het bezette deel van de provincie. Hij beval donderdagmiddag “de onmiddellijke tijdelijke evacuatie van inwoners van Tokmak, Vasylivka en Polohy naar de Krim. Oekraïense mensenrechtenorganisaties meldden woensdagavond dat de Russen ook in het zuiden nu water inzetten als wapen om het offensief tegen te houden. Bestaande dammen worden vernield, nieuwe worden opgetrokken tot het water erover loopt en worden dan vernietigd om grote delen land onder andere aan Tokmak onder water te zetten.

Druk wordt opgevoerd

Het Oekraïense offensief lijkt vrij breed. Vasylisvka en Polohy liggen op 80 kilometer van elkaar, Robotyne ligt er in het midden tussen. Dat wijst erop dat de druk stelselmatig wordt opgevoerd. Sommige Russische milbloggers en Westerse analisten wijzen erop dat van een massale inzet van tanks nog geen sprake is en dat het gaat om verkenningsaanvallen om de sterkte van de tegenstander te testen. Ook aan Bachmoet blijven de gevechten voortduren. Oekraïense bronnen claimden donderdag de Russische troepen 1,2 kilometer achteruit werden gedreven.

LEES OOK. Tactiek van de verschroeide aarde kent geen grenzen voor Rusland

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER