Foto: Santiago Iiguez

Eén op drie beginnende tandartsen heeft buitenlands diploma: "Vooral bezorgd over niveau van Roemeense diploma's"

Een derde van de nieuwe tandartsen die vorig jaar in ons land een RIZIV-nummer aanvroegen, heeft geen Belgische, maar een buitenlandse opleiding gevolgd. Vooral Roemeense tandartsendiploma's zijn oververtegenwoordigd. "Wij stellen ons vragen bij de gelijkwaardigheid van dat diploma", zegt Frank Herrebout van de Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen.

In 2022 vroegen 313 nieuwe tandartsen een RIZIV-nummer aan om aan de slag te gaan in ons land. Opvallend is dat ruim een derde van hen niet aan een Belgische universiteit een opleiding heeft gevolgd, maar een buitenlands diploma op zak heeft.

Uit gegevens die Frieda Gijbels, federaal parlementslid voor N-VA, opvroeg bij het ministerie van Volksgezondheid, blijkt dat het vooral om diploma's uit Roemenië gaat. In 2022 vroegen maar liefst 27 tandartsen met een Roemeens diploma een RIZIV-nummer aan in België. Dat zijn er veel meer dan tandartsen met diploma's uit onze buurlanden, zoals Duitsland (10), Frankrijk (2) of Nederland (5).

De Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen maakt zich zorgen, vooral over de Roemeense diploma's. Voorzitter Frank Herrebout vertelt in "De wereld vandaag" op Radio 1 dat Roemenië volgens hem een achterpoortje is voor niet-Europese tandartsen om zich in België te vestigen.

Beluister hieronder het gesprek in "De wereld vandaag":

Achterpoortje?

Europese en dus ook Roemeense tandartsendiploma's worden automatisch erkend in België. "En hoewel de professionele vorming in elke Europese lidstaat gelijkwaardig zou moeten zijn, stellen wij ons toch vragen bij die vele Roemeense diploma's van de voorbije jaren", vertelt Herrebout.

"We zien vooral een instroom van mensen met de Tunesische nationaliteit die hun tandartsendiploma hebben behaald aan een Roemeense universiteit", gaat Herrebout verder. "Het is makkelijker om daar een diploma tandheelkunde te behalen, of er zelfs voor te betalen."

In Roemenië is het makkelijker om een tandartsendiploma te behalen - of er zelfs voor te betalen

Frank Herrebout van de Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen

Volgens Herrebout lokken malafide recruteringsbedrijven Tunesiërs vervolgens met allerlei beloftes, zoals een aantrekkelijk loon, naar België: "Zij komen hier dan terecht in praktijken die door de rekruteringsbedrijven worden uitgebaat. Deze ondersteunen de buitenlandse tandartsen dan met administratieve zaken en vragen daar een grote som geld voor. Het is crimineel."

Wanneer die tandartsen hier op de werkvloer komen, merkt Herrebout dat ze ook vaak de nodige ervaring en kennis missen om het beroep goed uit te oefenen. "Enkel bij de RIZIV-commissie is de erkenning verstrengd", vult Frederik Ardenois van het Verbond der Vlaamse Tandartsen aan. "Kandidaten moeten nu systematisch een stage doen en gelukkig vallen ze daar door de mand als hun kennis ondermaats blijkt."

Taalbarrière

Frieda Gijbels, het N-VA-parlementslid dat de cijfers opvroeg, vindt dat ons land strenger zou mogen zijn voor tandartsen met buitenlandse diploma's. "Ik vind het ook echt niet eerlijk voor Belgische studenten. Elk jaar kan er maar een beperkt aantal studenten aan de opleiding beginnen, terwijl tandartsen met een buitenlands diploma makkelijker binnenstromen. En ze moeten niet eens een taaltest doen."

Ook de Vlaamse Beroepsvereniging Tandartsen ziet problemen met de taalkennis van tandartsen met een buitenlands diploma. "Tandartsen moeten duidelijk en verstaanbaar met hun patiënten kunnen communiceren."

"Daarom pleiten wij voor een taalkennistest van de voertaal van het gewest waar de kandidaat-tandarts zich wil vestigen. En ook een verplichte opleiding over onze sociale wetgeving zou nuttig zijn, want we merken dat de meeste inbreuken gebeuren bij mensen met een buitenlands diploma."

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) zegt dat dit laatste niet eenvoudig is omdat we in België ook niet willen verbieden dat een Franstalige tandarts in Vlaanderen werkt en omgekeerd. 

Vandenbroucke bezorgd

Vandenbroucke laat weten dat hij bezorgd is over de  bevindingen, “omdat de kwaliteit van de geleverde gezondheidszorg erg belangrijk is voor ons”. 

Volgens de minister zijn er echter geen eenvoudige oplossingen voor dit probleem. Zo kunnen door Europese verdragen zorgverleners die hun diploma behaalden in een andere Europese lidstaat, niet zomaar de toegang tot ons systeem ontzegd worden. “Natuurlijk moeten alle tandartsen in ons land wel voldoen aan een reeks kwaliteitseisen”, merkt de minister op. 

Vandenbroucke wil nadenken of er tegenover de Roemeense onderwijsautoriteiten een initiatief kan worden genomen om de situatie op te klaren.

Want, zo besluit de minister, “de middelen voor gezondheidszorg moeten dienen voor zorg, en niet voor winst op commerciële praktijken, of het nu gaat over winsten die overheden in andere landen maken door het afleveren van minderwaardige diploma’s, of winsten in Belgische tandartspraktijken die opgekocht worden door buitenlandse investeerders die enkel meer geld willen verdienen en goedkope arbeidskrachten zoeken”.

Meest gelezen