Groen-vicepremierDe Sutter (links) noemt het akkoord tussen de EU-lidstaten "geïnspireerd door extreemrechts", voor CD&V-staatssecretaris De Moor (rechts) is het "revolutionair".
Volledig scherm
Groen-vicepremierDe Sutter (links) noemt het akkoord tussen de EU-lidstaten "geïnspireerd door extreemrechts", voor CD&V-staatssecretaris De Moor (rechts) is het "revolutionair". © BELGA / AFP / ID/ Hatim Kaghat

EU-lidstaten sluiten akkoord over nieuw asiel- en migratiebeleid, De Sutter: “Duidelijk geïnspireerd door extreemrechts”

UPDATENa onderhandelingen die jarenlang hebben aangesleept, hebben de lidstaten van de Europese Unie donderdagavond een akkoord gesloten over een nieuw asiel- en migratiebeheersysteem. Staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V) reageert opgetogen, maar oppositiepartijen N-VA en Vlaams Belang keuren het akkoord fors af. Ook vicepremier Petra De Sutter van regeringspartij Groen is ontevreden: “Dit is een akkoord dat duidelijk geïnspireerd wordt door het antimigratiediscours van extreemrechts.” Hongarije — dat tegen het akkoord stemde — noemt de deal “onaanvaardbaar”.