Ministers Jambon (links) en Weyts (rechts) met Emmanuel Gerard, voorzitter van de commissie Canon van Vlaanderen.© BELGA

Vlaamse regering verankert Canon met eigen stichting

De Vlaamse regering heeft groen licht gegeven voor de oprichting van een onafhankelijke Stichting Canon van Vlaanderen. Die stichting moet zorgen voor de structurele verankering van de Canon.

mts
Bron: BELGA

De Stichting Canon van Vlaanderen werkt verder op basis van het werk van de expertencommissie en moet onder meer zorgen voor de ontwikkeling van meer laagdrempelige versies, vertalingen, de website, aanvullend beeld- en didactisch materiaal... Dat meldt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).

Begin mei werd de veelbesproken Canon van Vlaanderen voorgesteld. Die Canon schetst in zestig vensters een overzicht van ankerpunten uit de geschiedenis, cultuur en wetenschappen van Vlaanderen. Een commissie van onafhankelijke experts heeft er meer dan twee jaar aan gewerkt. De Canon werd overwegend positief onthaald en sinds mei zijn er al bijna twintigduizend exemplaren over de toonbank gegaan. 

Maar de Vlaamse regering wil niet dat het bij een eenmalig project blijft. Om de continuïteit van de Canon te garanderen heeft de regering-Jambon nu het licht op groen gezet voor de oprichting van een onafhankelijke Stichting Canon van Vlaanderen. Op deze manier krijgt de Canon van Vlaanderen een structurele verankering. 

Uitdiepen en verspreiden

De Stichting zal onder meer zorgen voor extra laagdrempelige versies voor bijvoorbeeld kinderen en laaggeletterden; voor vertalingen in onder andere het Frans, Duits en Engels; voor aanvullend beeldmateriaal zoals historische kaarten; voor lesmaterialen gericht op de inburgeringscursus en een aanvullend ondersteuningsaanbod voor onder meer docenten inburgering. 

Net zoals de expertencommissie zelf moet ook de stichting “zonder politieke bemoeienis” kunnen werken. De stichting zal alleen jaarlijks verslag uitbrengen aan de Vlaamse regering en het Vlaams Parlement. De leden van de expertencommissie worden uitgenodigd om de allereerste bestuurders van de Stichting Canon van Vlaanderen te worden. Daarnaast zal de stichting kunnen beschikken over twee medewerkers.

“Met deze Stichting geven we toekomst aan de Canon van Vlaanderen”, zegt minister Weyts. “Zo gaat het werk van de Canoncommissie zeker niet verloren, maar wordt het integendeel nog verder uitgediept en verspreid.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer