Elke Lambrechts Fotografie

Festival Lolands in Scherpenheuvel-Zichem wordt LoForLife: "Onze naam leek te veel op bekend festival in Nederland"

Het familiefestival Lolands in Scherpenheuvel-Zichem heet voortaan LoForLife. De organisatie past de naam aan na juridische problemen met het Nederlandse festival Lowlands. De opbrengst van het festival gaat elk jaar naar onderzoek naar de spierziekte ALS. Op 10 jaar tijd heeft de organisatie al zo'n 500.000 euro geschonken aan een fonds van de KU Leuven.

LoForLife. Dat is voortaan de nieuwe naam van het festival Lolands in Scherpenheuvel-Zichem. De organisatie moet de naam noodgedwongen aanpassen na juridische problemen met een ander festival. Lowlands in Nederland is eigenaar van de merknaam en vond dat Lolands te veel op hun naam leek. De twee festivalorganisatoren kwamen overeen dat Lolands in 2022 nog een laatste keer onder die naam georganiseerd mocht worden.

"We zijn ooit begonnen als barbecue voor een paar honderd mensen. Die knipoog naar Lowlands in Nederland zat er toen wel in, maar we hadden nooit gedacht dat het zou uitgroeien tot het grote festival dat we vandaag zijn", legt organisator Gerry Frederickx uit. Vorig jaar kwamen er 12.000 bezoekers naar Lolands. "Met dit scenario hebben we toen geen rekening gehouden."

Lorenz 'Lo' Laevers

Dat het woordje 'Lo' sowieso in de naam moest blijven, stond vast. Lo was de bijnaam van Lorenz Laevers. Hij leed aan de spierziekte ALS en was een goede vriend van de organisatoren. Die richtten het festival ter nagedachtenis op en schenken de winst sindsdien elk jaar aan het fonds dat Lo kort voor zijn dood zelf oprichtte. Vorig jaar werd de kaap van 500.000 euro gerond. Het geld wordt door de KU Leuven ingezet voor wetenschappelijk onderzoek naar de dodelijke spierziekte.

Promomateriaal aanpassen

"Als eerste stap hebben we onze nieuwe naam meteen voor alle zekerheid officieel laten registreren. Natuurlijk moeten al onze banners en het andere promotiemateriaal nu aangepast worden. Daar zijn best wat kosten mee gemoeid, maar we gaan efficiënt om met onze inkomsten. Al bij al valt het nog redelijk mee", vertelt Gerry.

"De kleuren en de huisstijl kunnen we wel behouden. Ook onze sociale mediakanalen kunnen we vrij eenvoudig van naam veranderen, dus we zijn al onze volgers niet kwijt. De nieuwe naam zal voor mensen even wennen worden. Het zal misschien even duren vooraleer iedereen voortaan over LoForLife spreekt, maar dat komt helemaal goed."

LoForLife vindt dit jaar plaats op 15 en 16 september aan de Oude Tiensebaan in Scherpenheuvel. Op vrijdagavond staat onder andere de Ierse rockband Therapy? op de affiche. Zaterdag wordt een familiedag met optredens van ondermeer Berre, Pommelien Thijs en Niels Destadsbader.

Het nieuwe logo van het familiefestival
LoForLife

Meest gelezen