Het einde van "sushiterrorisme" in Japan? Keten eist torenhoge schadevergoeding van virale "sushilikker"

De Japanse sushiketen Sushiro eist een schadevergoeding van bijna 450.000 euro van een klant die aan sojaflesjes en sushi van andere klanten likte. De video die de tiener daarvan online plaatste, werd miljoenen keren bekeken. Sushiro oppert dat het bedrijf daardoor grote financiële verliezen heeft geleden en trekt nu naar de rechtbank. Kondigt de rechtszaak het einde van de golf aan "sushiterrorisme" aan?

Japan, normaal gezien het walhalla voor sushiliefhebbers, werd het afgelopen jaar geteisterd door een golf van "sushiterrorisme". Op sociale media circuleerden tientallen, zo niet honderden video's waarin klanten de producten die op de band voorbijkomen, aanraken, eraan likken en vervolgens terugleggen. Het resultaat van die online virale trend: veel klanten hielden hun restaurantbezoek voor bekeken en zochten andere oorden op om hun honger te spijzen. 

Wat is kaitenzushi?

  • Betekent letterlijk "transportbandsushi"
  • Bestellingen worden niet door personeel naar de klanten gebracht, maar worden op een lopende band die door het restaurant loopt geplaatst
  • Klanten nemen van de band af waar ze zin in hebben
  • Aan het einde van de maaltijd reken je af wat je van de band nam
  • In Japan heeft de industrie een waarde van ruim 5 miljard euro

En dat voelde Sushiro, de grootste keten van kaitenzushi in Japan, in de portemonnee. Het bedrijf zag het klantenbestand drastisch verminderen en de marktwaarde zou sinds januari met meer dan 100 miljoen euro afgenomen zijn. Het sushibedrijf zint op wraak en start met een rechtszaak tegen een tiener. Hij filmde zichzelf toen hij aan een sojaflesje likte en speeksel aanbracht op de producten die voor een andere klant bedoeld waren. Het filmpje ging viraal, maar nu dreigt de tiener slachtoffer te worden van zijn eigen succes.

BEKIJK - De nieuwe TikTok-trend in Japan: grappig of ongepast?

Videospeler inladen...

Want de eis van Sushiro is niet min: een schadevergoeding van net geen 450.000 euro. Bovendien zou dat bedrag nog kunnen oplopen. Het sushibedrijf moest immers heel wat extra uitgaven doen aan extra hygiënemaatregelen, waaronder het installeren van plastic barrières bij meer dan 600 restaurants. Ook die kosten wil Sushiro in rekening brengen. De jongeman heeft toegegeven dat hij aan de producten heeft gelikt en heeft daarvoor zijn excuses aangeboden.

De tiener die nu voor de rechtbank moet verschijnen, is lang niet de enige die een aandeel had in de golf van "sushiterrorisme". In maart dit jaar arresteerde de politie drie andere mensen na een soortgelijk incident. Een 21-jarige man had naar verluidt ook van een sojaflesje gedronken, maar dan in een andere keten. Een andere man van 30 werd ook aangeklaagd toen hij met zijn eigen eetstokjes gember uit een gedeelde pot haalde.

Het proces tegen de "grappenmaker" zou dus wel eens een precedent kunnen zijn voor de vele andere video's die nog circuleren op sociale media. Het zou het einde kunnen inluiden van de TikTok-trend die veel sushiliefhebbers deed huiveren. De restaurantuitbaters hopen alvast van wel. "We hopen oprecht dat de samenleving op grote schaal erkent dat deze asociale daden misdaden zijn en dat dit soort acties in de toekomst niet worden gepleegd", klinkt het.

Meest gelezen