Oppompverbod in verschillende onbevaarbare waterlopen in provincie Antwerpen

Landbouwers, bedrijven en groendiensten mogen vanaf morgen geen water meer oppompen uit verschillende onbevaarbare waterlopen in de provincie Antwerpen. Het gaat om plekken waar het waterpeil door de droogte sterk is gedaald en daardoor dreigen problemen voor de natuur. "Het allerbelangrijkste is de bescherming van onze ecologie", zegt gouverneur Cathy Berx.

Het volledige oppompverbod geldt vanaf 10 juni voor de volgende onbevaarbare waterlopen in de provincie Antwerpen: de Mark, de Kleine Aa, de Aa (Maasbekken), de Aa (Netebekken), de Molenbeek/Bollaak, de Kleine Nete, de Grote Nete, de Grote Laak, de Wimp en de Antitankgracht (gedeeltelijk). Er gelden wel enkele uitzonderingen, zoals voor de hulpdiensten in noodgevallen, voor het drinken geven van vee dat in de weide staat en voor de aanmaak van gewasbeschermingsmiddelen.

Antwerps gouverneur Cathy Berx wil op tijd maatregelen nemen om de natuur te beschermen. "Het verbod is noodzakelijk omdat de debieten en de peilen onder de kritische drempels dalen. Daarom moeten we de ecologie nu beschermen, de vissen en planten zijn afhankelijk van die waterlopen. Er is geen ruimte meer om water te onttrekken voor andere toepassingen."

Het verbod blijft van kracht zolang de droogte aanhoudt. In ecologisch zeer kwetsbare kleine beken is er sowieso al een permanent oppompverbod. 

Spaarzaam met water

Gouverneur Cathy Berx roept alle Antwerpenaren ook op om spaarzaam te zijn met water. "Vermijd het gebruik van water voor niet-essentiële toepassingen. Het is echt wel een schaars goed. De drinkwaterproductie is op dit moment nog niet in het gedrang, maar we weten natuurlijk niet hoe droog de zomer zal worden."

Meest gelezen