“Rusland is het kleine broertje van China geworden”

De economische banden tussen China en Rusland worden sterker. Sinoloog Bart Dessein legde aan Business AM uit hoe de relatie tussen de beide landen in elkaar zit en hoe deze zal evolueren.


Beluister hier het volledige gesprek met Bart Dessein:


De essentie: Hoewel de economische banden tussen Rusland en China sterker worden, kan je niet besluiten dat China de redder van Rusland is. De machtsverhouding tussen beide landen is sterk geëvolueerd, net zoals de machtsblokken op de rest van het wereldtoneel.

  • Dessein: “De banden tussen Rusland en China zijn op economisch vlak goed. De import en export tussen de beide landen stijgt enorm. China is de belangrijkste handelspartner geworden voor Rusland en is de grootste afnemer van energie geworden. Petroleum en steenkool zijn voor gunstprijzen te koop op de Russische markt. Je kunt relativeren dat China de redding is voor Rusland, want de olie wordt verhandeld tegen spotprijzen.”
  • “Rusland is het kleine broertje van China geworden. Na de implosie van de Sovjetunie heeft China de Shanghai Cooperation Organization gecreëerd, waar Rusland ook lid van is. Het is ontstaan als een soort van veiligheidssysteem, maar het is uitgegroeid tot een politiek en economisch instrument. China is er recent ook in geslaagd om vaarrechten te krijgen in de haven van Vladivostok in Oost-Siberië. Ook die communicatie- en transportkanalen zijn steeds belangrijker aan het worden.”
  • “Door de oorlog in Oekraïne is de regionalisering van de wereld een versnelling hoger gegaan. Europa is, tegen de verwachtingen van Rusland in, echt als één blok samengekomen. Door de alliantievorming tegen Rusland is dat een nog sterker blok geworden”, legt Dessein uit. “En het economische blok rond China was al zeer groot en zal verdere uitbreiding kennen. Dat is geen fundamentele wijziging van het wereldtoneel, maar een bevestiging van een trend die zich al aan het vormen was.”

(nd)

Meer