Vier vermiste kinderen 40 dagen na vliegtuigcrash levend teruggevonden in Colombiaanse jungle

Vier kinderen die sinds begin vorige maand vermist waren in het Amazonewoud in Colombia zijn levend teruggevonden in de jungle. "Een vreugde voor het hele land! De vier kinderen zijn na 40 dagen in de jungle levend teruggevonden", jubelt de Colombiaanse president Gustavo Petro op Twitter. De kinderen zijn voor verzorging naar een ziekenhuis in de hoofdstad Bogotá gebracht.

De kinderen van 13, 9 en 4 jaar oud en de baby van 11 maanden - allen uit één gezin van het inheemse Witoto-volk - waren al ruim een maand vermist. Het vliegtuig waarin ze met nog drie anderen zaten - de piloot en twee andere volwassenen - was op 1 mei neergestort in het regenwoud.

Na een lange zoektocht werden eerder de lichamen van de drie volwassenen gevonden. Onder hen waren de moeder van de vier kinderen en de piloot van de Cessna. Maar de kinderen werden niet gevonden.

"Operatie Hoop"

Onder de naam "operatie Hoop" werden de voorbije maand meer dan honderd militairen en speurhonden ingezet in de zoektocht naar de kinderen. Omdat er gaandeweg verschillende sporen - voetsporen, maar bijvoorbeeld ook een afgebeten appel en een vuile luier - werden gevonden, bleven de reddingswerkers hoop koesteren dat de kinderen nog in leven waren.

Ze zetten ook helikopters in die voedselpakketten in de jungle dropten, en lieten via luidsprekers een bericht horen met een boodschap van de oma van de kinderen. Zij riep haar kleinkinderen op om op één plaats te blijven, om meer kans te maken om te worden gevonden.   

BEKIJK - "Ik wil mijn kleinkinderen alle vier in mijn armen nemen":

Videospeler inladen...

Twitter

Op 17 mei twitterde president Gustavo Petro al dat de vier kinderen levend gevonden zouden zijn, maar dat nieuws bleek niet te kloppen.

Nu, ruim 3 weken later, zijn de kinderen wel degelijk gevonden en twittert Petro opnieuw:

"Ze waren alleen, ze zijn er zelf in geslaagd. Dit is een voorbeeld van overleving dat de geschiedenis zal ingaan". Leden van de inheemse Witoto-bevolking waar de kinderen deel van uitmaken, hadden eerder aangegeven dat de oudere kinderen de jungle kennen en bijvoorbeeld weten welke vruchten ze mogen eten en welke niet. Ze spraken de hoop uit dat die vaardigheden hen zouden helpen om in leven te blijven. 

De Colombiaanse president laat nog weten dat de kinderen verzwakt zijn en dat dokters zich nu over hen ontfermen. De kinderen werden opgehaald door een helikopter en werden eerst overgebracht naar San José del Guaviare, een stad 285 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Bogotá. Vandaar werden ze met een medisch vliegtuig naar Bogotá gebracht, waar ze rond middernacht landden. Ze zijn naar het ziekenhuis gebracht voor onderzoek en verzorging.

Oorzaak nog onbekend

De precieze oorzaak van de vliegtuigcrash is nog niet bekend. Vlak voor het toestel van de radar verdween, had de piloot volgens de Colombiaanse burgerluchtvaartautoriteit gewag gemaakt van motorproblemen.

Het leger verspreidde foto's van het wrak, waarop te zien is hoe het vliegtuig verticaal, met de neus naar beneden, in het woud was terechtgekomen. Het lijkt erop dat de kinderen zijn teruggevonden in een straal van vijf kilometer rond het vliegtuigwrak.

Meest gelezen