© ATV

Kasteel Rivierenhof krijgt totaalrestauratie: “Van gevels en schrijnwerk tot kleuren van de historische interieurs”

Deurne -

Erfgoedexperten nemen volgend jaar het kasteel Rivierenhof onder handen. Het kasteel aan de Spiegelvijver in het gelijknamige park in Deurne wordt in ere hersteld, inclusief de dakornamenten die in de loop der jaren zijn verdwenen. “We houden onder meer rekening met de oorspronkelijke afwerking van de gevels, het schrijnwerk tot zelfs de kleuren van de historische interieurs”, zegt Edith Vermeiren van Erfgoed en Visie.

Jan Stassijns

Het provinciaal groendomein Rivierenhof blaast dit jaar honderd kaarsjes uit. Het ideale moment voor de provincie om een totaalrestauratie van het historische kasteel aan te kondigen. En daarvoor gaat ze in zee met Erfgoed en Visie, een Antwerps architecten- en adviesbureau, dat gespecialiseerd is in het restaureren van historische panden. Zo nam het eerder al het hotel Botanic Sanctuary Antwerp onder handen in de Leopoldstraat, vlak bij het Mechelseplein.

Aan de buitenkant valt het misschien niet zo op, maar er is toch behoorlijk wat werk aan het kasteel van het Rivierenhof. Zeker het dak is in slechte staat. Zo stelden de experten rotte kepers vast, nat hout, en hout aangetast door houtborende insecten, dierlijke uitwerpselen, schimmels, verweerd lood en afbladderend schilderwerk.

Eén van de zolderruimtes van het kasteel Rivierenhof.© rr

Oorspronkelijke staat

De bedoeling is om het historisch pand, dat teruggaat tot de achttiende eeuw, in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. Tegelijkertijd zullen ook moderne keuzes worden gemaakt op het vlak van duurzaamheid en energiezuinigheid. Het is al van 1980 geleden dat er nog eens herstellingswerken zijn uitgevoerd. “We onderzoeken of het dak bedekt kan worden met leien met geïntegreerde zonnecellen”, zegt Edith Vermeiren, CEO Van Erfgoed en Visie. “Zo kan het voor energie-efficiëntie zorgen, zonder dat het afbreuk doet aan het uitzicht. We kijken ook of we dat op een slimme manier kunnen combineren met zonnepanelen.”

De keuze voor een leien dak is niet toevallig, want zo was het ook opgebouwd in de achttiende eeuw.

Het vooronderzoek is al achter de rug. Binnen zijn nog restanten teruggevonden van het 18de-eeuwse behangpapier én dakornamenten (of pirons), die vroeger op de nok van de daken stonden. “Het is de bedoeling om die terug te plaatsen op hun originele plek”, zegt Vermeiren.

(lees verder onder de foto’s)

Tijdens het vooronderzoek zijn er nog restanten teruggevonden van het 18de-eeuwse behangpapier.© rr

De dakornamenten (of pirons) die teruggeplaatst worden op het oorspronkelijke plek op het dak.© rr

Restaurant blijft open

Het huidige kasteel dateert dus van de achttiende eeuw, maar zelfs in de zestiende eeuw stond er een kasteel(tje) van de Jezuïeten op die plek. Maar Jan Baptist Cogels, die het domein kocht in 1776 liet het afbreken en vervangen door het kasteel dat we nu kennen.

De restauratiewerken zouden in de loop van volgend jaar van start gaan, al kan die timing nog wijzigen. Tijdens de dakrestauratie zal het restaurant dat erin gevestigd is gewoon open kunnen blijven. “We doen er alles aan om de hinder te beperken en er wordt bij de werfplanning ook maximaal rekening gehouden met het hoogseizoen van het terras”, zegt Vermeiren. “Voor de restauratie van het interieur moet nog een planning worden uitgewerkt, dus dat is nog helemaal duidelijk.”

Zondag vindt in het Rivierenhof trouwens het Rozenfeest plaats mét feestelijke picknick, naar aanleiding van het honderdjarig bestaan van het park.

LEES OOK. Picknicken voor honderd jaar Rivierenhof tijdens Rozenfeest op zondag 11 juni

Het dak van het kasteel Rivierenhof.© rr

© rr

© Dirk Kerstens

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV