Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert

Open VLD op zoek naar "nuttige bijsturingen" na slechte peiling, Vlaams minister Bart Somers: "Iedereen begrijpt dat toestand ernstig is"

8,3 procent, dat houdt Open VLD nog over in de meest recente politieke peiling van Het Laatste Nieuws, VTM, Le Soir en RTL. Dat de situatie ernstig is, beseffen de liberale partijbonzen maar al te goed, zei Vlaams minister voor Open VLD Bart Somers in het ontbijtgesprek in "De ochtend" op Radio 1. Het partijbestuur is intussen ook samengekomen om zich over de kwestie te buigen. Daar hebben de Vlaamse liberalen beslist om na te gaan "wat bijsturingen kunnen zijn die nuttig zijn", verklaarde voorzitter Egbert Lachaert achteraf.

In de peiling van "De Stemming" in mei, uitgevoerd door de Universiteit Antwerpen in opdracht van VRT NWS en De Standaard, zakte Open VLD voor het eerst sinds lang onder de 10 procent. En gisteren kwam daar nog een dreun bovenop, met de peiling van Het Laatste Nieuws, VTM, Le Soir en RTL. 

8,3 procent haalt de partij nog, waardoor ze nu zelfs plots kleiner is dan de uiterst-linkse PVDA. "Een heel slecht resultaat", noemt Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) het in "De ochtend" op Radio 1. Gisteren zei Brussels minister van Financiën Sven Gatz hetzelfde in "De afspraak op vrijdag". "Ik weet ook: als je drie peilingen op rij in één richting gaat, is het niet goed. Ik ruk me soms de haren uit het hoofd en ik ben niet de enige."

De verklaring? Open VLD lijkt zichzelf kapot te hebben geregeerd. Gatz verwoordde het als volgt: "We zijn al lang aan het besturen. En dan willen sommige van onze kiezers altijd een wat hardere liberale koers en dat kunnen we niet altijd op de beste manier waarmaken."

BEKIJK - Gatz: "Het is hard als je afgestraft wordt als je je verantwoordelijkheid neemt":

Videospeler inladen...

"Nieuw elan vinden"

Somers treedt die analyse bij. "In eigen land hebben wij onze verantwoordelijkheid genomen toen corona eraan kwam en het land een regering nodig had na weer zoveel maanden van stilstand. Dat is niet gemakkelijk, want je moet twee dingen proberen te verzoenen. Mensen vragen houvast en oplossingen voor hun problemen. Die moet je geven als regering, maar dat kan enkel als je hervormt." 

"Dan zit je in een regering waarin de partijen die hervormingen allemaal anders zien, waardoor er onrust is. Je zit dan in een heel moeilijke situatie, zeker als je de regeringsverantwoordelijkheid draagt."

Hoe zorgen we ervoor dat we een partij zijn die bijdraagt aan algemeen belang zonder dat we daar zelf schade van ondervinden?

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD)

Ook in de Vlaamse regering zat het niet altijd snor, geeft hij toe. "Ook met Vlaamse regering hebben we te veel gekibbeld. En ook daar hebben we dezelfde uitdaging: we zouden nog meer moeten hervormen."

Hij roept daarom op om "nog minstens tot in het voorjaar ernstig verder te werken". "We moeten daar nog een elan in vinden. Minister-president Jan Jambon (N-VA) wil dat ook. Menselijk zal dat wel gaan. Maar we zitten politiek in heel woelig water. Hopelijk vinden we de kracht om nog een aantal goede dingen te doen voor de mensen en hen weer nieuwe zekerheden en houvast te geven. De democratie kan daar maar beter van worden."

BEKIJK: Somers: "Iedereen begrijpt dat de toestand heel ernstig is":

Videospeler inladen...

"Lachaert niet ter discussie"

Het partijbestuur van Open VLD is vandaag vervroegd samengekomen om zich te buigen over de slechte peilingen. "We moeten onszelf daar grondig over bezinnen", zei Somers vooraf. "Hoe zorgen we ervoor dat we een partij zijn die bijdraagt aan algemeen belang zonder dat we daar zelf schade van ondervinden? We moeten hervormingen doen, maar we moeten ook goed uitleggen waarom die hervormingen nodig zijn."

Volgens hem ziet iedereen de ernst van de situatie. Lachaert staat niet ter discussie als partijvoorzitter, zegt hij. "Hij doet zijn uiterste best in moeilijke omstandigheden. Het is een collectieve verantwoordelijkheid van partijbestuur, parlementsleden en ministers."

"Negatieve tendenzen in peilingen kan men niet negeren en dergelijke signalen moeten ernstig genomen worden", verklaarde Egbert Lachaert zelf na afloop van het digitale partijbureau. "Als democratische partij vonden we het belangrijk iedereen hierin te horen. We gaan de komende weken intern verder aan de slag met onze afdelingen, mandatarissen en partijbestuur om na te gaan wat bijsturingen kunnen zijn die nuttig zijn. We nemen daarvoor de tijd om op een onderbouwde manier te werk te gaan", aldus Lachaert. "Alles kwam aan bod tijdens de vergadering van vandaag. Nu moeten we vooral intern aan de slag", besluit de voorzitter.

BEKIJK hier het volledige ontbijtgesprek met Bart Somers:

Videospeler inladen...

Meest gelezen