Relatiedeskundige Rika Ponnet beantwoordt de vraag van de week: "Wat als het goed klikt met je date, maar de lichamelijke vonk ontbreekt?"

Stel je voor: je ontmoet iemand die je bijzonder interessant vindt. Iemand met wie je goed kan praten en lachen, maar tegelijk ook iemand die je niet echt seksueel prikkelt. Kan er dan alsnog een vonk komen? Relatietherapeut Rika Ponnet geeft wekelijks advies in de podcast "Vraag het aan Rika": “Oordeel niet te snel, en sta jezelf toe om de andere beter te leren kennen.”

Elke week beantwoordt relatietherapeut Rika Ponnet in het Radio 1-programma "Nieuwe feiten" een vraag van een luisteraar. Deze week: “Er is geen lichamelijke vonk tussen mij en mijn date die ik verder wel leuk vind. Kan die vonk nog komen?”

De vraag van Karolien: "Moet er al meteen een lichamelijke vonk zijn als je iemand leuk vindt?"

 “Ik heb twee bijzondere ontmoetingen gehad met een man die wat ouder is dan ik. Ik ben 45 en hij is 62, en we hebben allebei geen kinderen. Maar: ik word niet ‘fysisch warm’ van hem. Kan dit nog komen? Of moet dit lichamelijke vonkje er zijn van in het begin?”

BELUISTER - Rika Ponnet antwoordt op de vraag van Karolien in "Nieuwe feiten" op Radio 1:

Het antwoord van Rika Ponnet: “Oordeel niet te snel, en sta jezelf toe om de andere beter te leren kennen”

“Karolien lijkt een heel korte vraag te stellen, maar er zitten toch heel wat vragen onder”, reageert Rika Ponnet. “Een van die vragen is: moet er van bij aanvang een fysieke klik zijn bij een date? Maar ik weet uit breed onderzoek dat het merendeel van de liefdesrelaties niet tot stand komt via een instant crush. Liefde op het eerste gezicht is niet standaard: 65 procent van de relaties ontstaat pas als mensen elkaar al een tijdje kennen.”

Het merendeel van de liefdesrelaties komt niet tot stand via een instant crush

“Mensen denken dat verliefdheid je overvalt of overkomt. Maar er moet ook een vorm van openheid zijn om verliefdheid te kunnen ervaren of toe te laten. Het is ook zeker niet bij iedereen zo dat je vanaf de eerste seconde aanvoelt of je iemand seksueel aantrekkelijk vindt of niet. Het ene type mens maakt dat sneller mee dan het andere type mens.”

“Mensen die ‘sensation seekers’ zijn - die dus wat impulsiever zijn en kicks opzoeken - zullen de verliefdheid sneller toelaten dan iemand die wat meer nood heeft aan controle. Die laatste groep moet eerst een gevoel van veiligheid ervaren. Dat komt er pas doordat er vertrouwen is, en men iemand wat langer kent.”

De invloed van beeldcultuur en Hollywoodscenario’s

“Ook de beeldcultuur waarin we leven speelt mee. Kijk naar de meeste romantische filmscenario’s of liedjes: het gaat bijna altijd over x die y ontmoet en de vlam die in de pijp slaat. Dit zijn Hollywoodscenario’s. Maar als mensen dit als enige scenario hanteren, zit er vaak een vorm van onzekerheid onder. Dat merk ik ook in mijn praktijk, en ik denk dat het in dit verhaal een stukje van toepassing is.  Men heeft dan schrik om in een relatie te stappen, en men hanteert het idee: ‘als ik twijfel aan een contact, wil dat zeggen dat het niet de juiste is'.”

“Mensen wachten dus tot de juiste passeert, en tot ze honderd procent zeker zijn. Pas als er een crush is, ervaren ze die totale zekerheid. Maar een crush kan snel weer overgaan. En of je relatie nu start vanuit een crush of vanuit een situatie waarin je iemand al wat langer kent: de kans op slagen is even groot.” 

Of je relatie nu start vanuit een crush of vanuit een situatie waarin je iemand al wat langer kent: de kans op slagen is even groot

En wat met het leeftijdsverschil?

Daarnaast is er ook het leeftijdsverschil. “Karolien bouwt voor zichzelf een drempel in door te zeggen dat de man al wat ouder is. Er is 17 jaar verschil, en dat is behoorlijk wat. Maar ik voel in haar hoofd al doemscenario’s over later: gaat ze later zijn verpleegster moeten worden bijvoorbeeld? En dit terwijl Karolien nog maar twee ontmoetingen ver is. Ze gooit de situatie zelf al dicht.”

Wat nu? “Sta jezelf toe om die man beter te leren kennen”

Rika Ponnet raadt Karolien aan om niet zo snel te oordelen. “Daar waar je start met te oordelen of jezelf vast te zetten in een bepaald idee over die andere stopt de waarneming, en sluit je de ruimte om de andere toe laten af. Als je jezelf onder druk zet om iets te voelen, komt het gevoel ook niet. Dat gevoel komt er maar als je bij jezelf een gevoel van rust en ruimte creëert, zodanig dat die gevoelens ook ruimte kunnen krijgen.”

“Ontmoet die man gewoon verder, en sta jezelf toe om hem beter te leren kennen. Het hoeft niet de man van je leven te worden. Misschien wordt het een vriend, misschien eindigt het na een aantal dates. Of misschien komt de vonk wel nog. Maar gun jezelf die scenario’s.”

Meest gelezen