CIA meldde België dat Oekraïne wellicht Nord Stream saboteerde

© Stefan Sauer/dpa

Kort na de sabotage van de Nord Stream-pijpleidingen eind september kreeg de Belgische militaire inlichtingendienst daarover informatie van de Amerikaanse CIA. Die wees op de vermoedelijke rol van Oekraïne bij de sabotage. Dat schrijft De Tijd zaterdag op basis van welingelichte bronnen.

lto
Bron: BELGA

Het illustreert volgens de krant hoe de westerse inlichtingendiensten, inclusief de Belgische, al maandenlang op de hoogte zijn dat Oekraïne vermoedelijk zelf de hand heeft in een van de meest brutale en gevaarlijke aanslagen op de Europese energie-infrastructuur. Dat had de alliantie met Oekraïne onder hoogspanning kunnen zetten. Zeker omdat Duitsland vóór de invasie zo afhankelijk was van Russisch aardgas en zowel het Franse Engie, de Nederlandse Gasunie als het Duitse Wintershall samen met het Russische Gazprom investeerden in Nord Stream 1.

LEES OOK. Getapt telefoongesprek bewijst volgens Oekraïne dat Rusland dam heeft opgeblazen: “Het ging niet volgens plan”

Minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) geeft geen commentaar. “Wij communiceren niet over het werk van onze inlichtingendienst en de contacten die onze inlichtingendienst heeft met partnerdiensten”, zegt haar woordvoerder.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen