Frankrijk tot alles bereid om kernenergie te verdedigen: “We zullen onze onafhankelijkheid nooit opgeven, het is in het belang van heel Europa”

Sinds enkele maanden zijn de EU-landen (moeizaam) in debat over de hervormingen die nodig zijn in het blok om de energietransitie te versnellen. Frankrijk, een fervent voorstander van kernenergie, volhardt in zijn standpunt: kernenergie moet als groen worden beschouwd in Europese teksten.

Waarom is dit belangrijk?

Met als doel de energietransitie te versnellen, proberen Europese landen het eens te worden over nieuwe doelstellingen voor het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. Het probleem is dat ze (min of meer) overeenstemming bereiken over de te bereiken cijfers, maar niet over de manier om die doelen te bereiken. Er is een tweestrijd tussen twee kampen: Frankrijk (voor kernenergie) tegenover Duitsland (tegen kernenergie).

In het nieuws: Frankrijk bevestigt opnieuw zijn vastberadenheid.

  • Op donderdag heeft de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire een nieuwe "pro-kernenergie" toespraak gehouden.
  • Zijn verklaringen hebben het voordeel van duidelijkheid: Parijs zal tot het einde vechten om kernenergie een belangrijke plaats te laten behouden in de Franse elektriciteitsmix... en om aan de Europese richtlijnen op dit gebied te voldoen.

Het gedetailleerde standpunt: krachtige verklaringen.

  • "Kern
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer