radio2

Zware brand in basisschool in Veldwezelt (Lanaken), brandweer moest urenlang blussen

Er heeft vandaag een hevige brand gewoed in basisschool Het Wezeltje in Veldwezelt. 3 brandweerposten, een extra ladderwagen en een droneteam hadden uren nodig om de brand onder controle te krijgen. Pas vanavond raakte de brand geblust. De school gaat niet meer open dit schooljaar, de kleuters zullen terechtkunnen in gemeentelijke gebouwen.

Rond 13.30 uur kreeg de brandweer een oproep binnen over een dakbrand aan de school in de Berenhofstraat in Veldwezelt. Toen de brandweer ter plaatse kwam, sloegen de vlammen al door het dak en was er heel wat rookontwikkeling.

"Op dit moment zijn er 3 brandweerposten - die van Dilsen, Hoeselt en Lanaken - aanwezig om te blussen. Ze krijgen ook hulp van een extra ladderwagen en een droneteam om deze grote brand onder controle te krijgen", zei Karen De Smedt van de brandweerzone Oost-Limburg vanmiddag. 

"Gelukkig is het weekend en zijn er geen leerlingen of leerkrachten in de school. Er zijn ook geen gewonden en er is ook geen ziekenwagen ter plaatse moeten komen", aldus De Smedt. Er zijn geen omliggende gebouwen in gevaar geweest.  

radio2

Oorzaak niet bekend

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Burgemeester van Lanaken, Marino Keulen (Open VLD): "De oorzaak van de brand moet nog onderzocht worden, wat we wel al weten is dat de brand vermoedelijk gestart is aan het dak. Het zou een combinatie van de hitte kunnen zijn, samen met de zonnepanelen, dat daar een kortsluiting zou geweest zijn. Maar dat moet het onderzoek dus uitwijzen."

De school gaat in ieder geval niet meer open dit schooljaar, vertelt de burgemeester. De 111 kleuters zullen vanaf donderdag terechtkunnen in de gebouwen van de gemeentelijke kinderopvang in Veldwezelt en in lokalen van het gemeentelijk ontmoetingscentrum Berenhof. 

"De eerste verdieping heeft heel wat waterschade en het dak is zwaar beschadigd. Er worden nu nog sleuven gemaakt om de verspreiding van het vuur te belemmeren en dus was het de vraag of de gelijkvloerse verdieping nog wel veilig genoeg was." De burgemeester is onder de indruk van de brand. "Het gaat om een oud, rijzig gebouw, van voor de Tweede Wereldoorlog dat iedereen in de buurt kent."

Meest gelezen