Zware brand in basisschool, vlammen slaan door het dak

Lanaken -

Een uitslaande brand in het dak van kleuterschool ‘t Wezeltje op de Berenhofstraat in Veldwezelt heeft de buurt tegen 13 uur flink opgeschrikt. Buren zagen plots de dikke rookwolken, wat voor paniek zorgde bij sommigen.

Gelukkig vond het incident plaats op een zaterdag, toen er geen kinderen aanwezig waren. Het gaat om de school waar de kleuters les volgen. Honderd meter verder ligt het gebouw van de lagere school.

De brandweer van de zone Oost-Limburg kwam direct in actie nadat alarm werd geslagen. Brandweerofficier Peter Vanspauwen verklaart dat het om een dakbrand gaat, waarbij het vuur zich verspreidde in de isolatie van het platte dak waar zonnepanelen op lagen. “De moeilijkheid ligt in het feit dat het lastig is om de brandhaard te lokaliseren.” De brandweer gebruikte een ladderwagen om het dak te bereiken en spoot water op en rondom het dak. Ondertussen werden ook de zuidelijke en westelijke flanken van het gebouw vanaf de grond bespoten.

“Om een beter zicht op de brandhaard te krijgen en een verdere inspectie uit te voeren, zullen we aan beide zijden van het dak openingen maken”, licht Vanspauwen toe. “Met behulp van een warmtecamera zullen we op die manier verder onderzoek doen.” Hij voegt eraan toe dat de brand gelukkig niet was doorgedrongen tot de lokalen op de bovenverdieping, maar dat er wel sprake was van flinke rookontwikkeling. “De rook is echter niet schadelijk.”

Drone

Om de situatie vanuit de lucht te monitoren, werd ook een dronepiloot ingezet door de brandweer. Ondertussen verzamelde een menigte fietsers zich rondom de school om de brand te aanschouwen. Om de hulpdiensten ongestoord hun werk te laten doen, stelde de lokale politie een brede veiligheidsperimeter in, waardoor iedereen op veilige afstand bleef.

Op dit moment is het nog onduidelijk hoe groot de schade aan de kleuterschool precies is en hoelang het herstel zal duren. Een grondig onderzoek naar de oorzaak van de brand zal plaatsvinden zodra de brand volledig onder controle is. “Het gemeentebestuur en de schoolleiding zullen samenwerken om alles ook maandag, wanneer de school hervat wordt, de nodige oplossingen te zoeken”, aldus de bestuursploeg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen