© Karel Hemerijckx

Bocholt maakt favorietenrol waar en wint beker voor derde keer

Het seizoen 2016-2017 is dat van Achilles Bocholt. Na de BeNeleague voegen de Limburgers de beker van België aan hun palmares toe. Voor Bocholt al de derde eindzege in de beker. Bocholt, dat achtereenvolgens Villers, Tongeren en Hasselt elimineerde vertrok als uitgesproken favoriet aan deze eindstrijd tegen Sasja.

Ivo Kwanten

Bocholt leek de favorietenrol ook overtuigend waar te maken. Sasja leidde na vijf minuten nog wel met 2-1 maar in de daaropvolgende tien minuten kwamen de Antwerpenaars in verdediging handen en voeten tekort om een ontketend Bocholt af te stoppen. Bartosz Kedziora nam vier doelpunten voor zijn rekening en ook de treffers van Valkenborgh en Zmavc hadden hun impact op de 2-7-tussenstand. De riem ging er plots af bij de Limburgers. Aanvallend stokte het, de concentratie in verdediging was weg en Sasja slaagde er zowaar in de achterstand terug te brengen tot twee doelpunten, 9-11 (26'). Pucnik zorgde in de slotfase voor een iets grotere marge, 10-13. "Het ging misschien iets te gemakkelijk", analyseert Bart Lenders. "Maar met een team als Sasja ben je dus nooit klaar."

En Sasja trok de lijn in de tweede helft nog even door. Met drie doelpunten op rij werkte het de achterstand heel knap weg. Erop en erover voor Sasja? Het leek erop. Bij 18-19 en met nog vijftien minuten op de klok had Sasja nog uitzicht op bekerwinst, bij 18-23 vijf minuten later was daar zelfs geen sprake meer van. Als ploeg overtuigden de Limburgers niet maar met Bartosz en Damian Kedziora en Pucnik hebben ze nog altijd individualiteiten in de groep die het verschil kunnen maken. En toen ook Valkenborgh al zijn registers open trok was het einde verhaal voor Sasja, dat over een kleine week in Neerpelt vol aan de bak moet voor een plaats in de BeNeleague volgend seizoen.

Belgische titel

"De Antwerpenaars hebben inderdaad voor een oerdegelijke repliek gezorgd", vertelt ons Valkenborgh. "Ze hebben er een fysieke wedstrijd van gemaakt. We moesten mee op die kar waardoor we ons beste handbal niet uit onze hoed konden toveren. Maar de winst is er. Nu wacht ons met de Belgische titel nog een derde en laatste uitdaging."

"Net als Hasselt een paar jaar geleden gaan we voor de triple", voegt Bartosz Kedziora hier meteen aan toe. "Maar al die finales op rij wegen op de groep. En van rust is geen sprake. Volgend weekend moeten we in Visé een punt pakken om de eerste plaats in de veilig te stellen."

Scheidsrechters: Martens en Verdonck.Sasja: Mestdagh, Theyssens, Gijs 3, Kostic 1, Wauters, Vandewoestyne, Jacobs, Bertels 3, Roelants 2, Colman 2, Lamberights 3, Meulders 1, Rola 2, Soetaert 1, Bisschop 4.Bocholt: Alberts, Lamers, Wertelaers 1, Zmavc 1, Winters, Cremers 1, Koninkx, Kittel, Valkenborgh 3, Leroy, J. Lamers, Spooren 1, D. Kedziora 5, Pucnik 5, B. Kedziora 9.