© Zoonar/STEFANO CAVOR - portal.belgaimage.be

Hou je auto koel met deze 6 tips

Verlucht je auto voor vertrek en zet je airco niet té koud. Het zijn goede tips als je op een warme dag de baan op moet. Want een koele auto is belangrijker dan je denkt. Uit verschillende studies blijkt dat rijden in een wagen met een temperatuur van 35 °C eenzelfde risico vormt als rijden met 0,5 promille alcohol in het bloed. De mobiliteitsorganisatie VAB geeft zes tips om je auto koel te houden.

1. Verlucht je auto bij vertrek

Doe voor je vertrekt de autoramen open en zet de ventilator of airco op het maximum. Zo jaag je de hete lucht die is opgeslagen in de luchtkanalen van de airco naar buiten.

2. Leg een zonnescherm

Het dashboard van je auto absorbeert warmte. Bij 31 °C kan de contacttemperatuur op het dashboard zelfs oplopen tot 92 °C. Leg daarom altijd een zonnescherm aan de buitenkant op de voorruit. Heb je geen zonnescherm, neem dan een handdoek of een deken. Gebruik ook zonneblinden voor de autoruiten van de achterbank. Dat is ook erg belangrijk voor je kinderen, zodat ze niet verblind worden door het zonlicht. 

3. Parkeer je auto in de schaduw

Wanneer je je wagen parkeert, hou er dan rekening mee dat de zon verschuift en de schaduw dus ook mee verandert. Dat plekje in de schaduw onder die boom kan twee uur later volledig in de zon liggen.

Laat nooit kinderen of huisdieren achter in je wagen, dat kan dodelijk zijn

Mobiliteitsorganisatie VAB

Laat ook nooit kinderen of huisdieren achter in je wagen. Ook niet met het raam open, want dat heeft geen zin. Hoge temperaturen kunnen dodelijk zijn voor baby's en dieren. Als je een dergelijke situatie ziet, handel dan ook meteen. Sla een raam stuk en bel de hulpdiensten.

4. Zorg voor luchtcirculatie tijdens het rijden

Zet tijdens het rijden je airco aan, maar maak het temperatuurverschil met buiten niet té groot. Het is niet aangenaam, maar het is ook niet gezond. Noch voor jezelf, noch voor je auto. 

Heb je geen airco, open dan het raam aan de bestuurderszijde en het raam aan de andere zijde achteraan gedeeltelijk, dit zorgt voor de beste luchtcirculatie in de auto.

5. Neem voldoende koel water mee

Hou jezelf fris en gehydrateerd. Voldoende drinken is altijd belangrijk, zeker als je in een lange file belandt. Als je je water lang fris wil houden, vries je flesjes dan eerst in. Eventueel kan je ook een spuitbus met water kopen om je gezicht even te verfrissen. 

6. Stop meer dan anders bij lange ritten

Doe bij lange ritten één of twee extra tussenstops, want warmte zorgt voor minder concentratie. Vanaf 27 °C kunnen vermoeidheid, concentratieproblemen en benauwdheid optreden. Verschillende studies tonen zelfs aan dat rijden met een binnentemperatuur van 35 °C hetzelfde risico vormt als rijden met 0,5 promille alcohol in je bloed.

Meest gelezen