"Open VLD is niet gelijk aan Vivaldi": staatssecretaris Alexia Bertrand neemt het op voor voorzitter en premier na slechte peiling

Open VLD heeft als bestuurspartij in de federale regering haar verantwoordelijkheid genomen, maar is daardoor ook onvoldoende zelf uit de verf kunnen komen met haar eigen liberale accenten. Die boodschap bracht staatssecretaris voor Consumentenzaken Alexia Bertrand (Open VLD) in "De zevende dag": "Vivaldi is niet mijn droomcoalitie. En neen, Open VLD is niet gelijk aan Vivaldi."

Gisteren kwam het partijbestuur van de Vlaamse liberalen nog samen om de toestand te bespreken na de desastreuze resultaten in de jongste politieke peiling van Het Laatste Nieuws, VTM, Le Soir en RTL. Volgens die peiling zou Open VLD, de partij van premier Alexander De Croo, nog maar kunnen rekenen op 8,3 procent van de stemmen. Open VLD wordt daarmee de op één na kleinste partij in Vlaanderen, zelfs de uiterst-linkse PvdA doet beter. 

"Het was een goed partijbestuur", zegt Bertrand daarover. "Ik weet waarvoor de liberalen opkomen, ik hoor de boodschap", zei ze.

Kan Open VLD zich nog voldoende profileren in de federale coalitie met Vivaldi, met naast de liberalen ook de socialisten, christendemocraten en groenen?

"Ik denk dat de boodschap hier is: zijn de liberalen gelijk aan Vivaldi? Ik wil de mensen geruststellen: het antwoord is 'neen'. Ik hoor dat vandaag de dag straffe uitspraken scoren. Wilt u een straffe uitspraak? Vivaldi is niet mijn droomcoalitie", bijt Bertrand van zich af. "Maar we hadden de coalitie wel nodig, want het land moest bestuurd worden." 

"Zonder ons was belastingverschuiving een belastingverhoging geweest"

Bertrand neemt het op voor premier De Croo en wijst erop dat het moeilijke tijden zijn: "We hebben twee crisissen goed gemanaged. Dat erkent trouwens iedereen. De groei is er, terwijl de Europese Unie in een recessie is. De kerncentrales zijn opengebleven en er komt een akkoord met (uitbater) Engie aan. Er is geen extra belasting gekomen op de middenklasse. Zonder ons was de tax-shift al een tax-increase geweest." 

N-VA is bezig met Open VLD kapot te maken, ze zijn niet bezig met het socio-economische

Staatssecretaris Alexia Bertrand

Bertrand haalt ook uit naar de N-VA. "Ze zijn bezig om Open VLD kapot te maken. Ze zeggen dat ze bezig zijn met socio-economische hervormingen. Maar als je je mogelijk beste partner daarvoor kapot wil maken, dan zeg ik dat dit het beste bewijs is dat ze niet bezig zijn met het socio-economische, met enkel met institutionele hervormingen."  

Positie van de voorzitter is niet in gevaar

Voorts herhaalt Bertrand dat de positie van voorzitter Egbert Lachaert niet in gevaar is. "Hij is een teamspeler en hij doet het heel goed. Wij zijn de coach van de coalitie. Anderen zijn al campagne aan het voeren, maar wij kunnen ons dat niet permitteren. Onze voorzitter zou ook straffe, populistische uitspraken kunnen doen, maar dat zou het land niet helpen."

BEKIJK - Het gesprek met Alexia Bertrand in "De zevende dag": "Voorzitter Egbert Lachaert doet het goed".

Videospeler inladen...

Meest gelezen