De Wever en Gheysens maandag op de kampioenenviering© BELGA

Burgemeester Bart De Wever reageert op voorstel Mintjens: “Paul Gheysens heeft gelijk: hij wordt geblokkeerd”

Bart De Wever (N-VA) reageerde zondagmiddag in VTM Nieuws op het voorstel dat Tania Mintjens gisteren in Gazet van Antwerpen heeft gedaan over de Bosuil. “Er moet een akkoord komen. En hopelijk gebeurt dat zo snel mogelijk”, zei de Antwerpse burgemeester.

Linde Schots
Bron: VTM Nieuws

Zaterdag kwam Mintjens tijdens een exclusief interview met Gazet van Antwerpen met een voorstel voor Antwerpvoorzitter Paul Gheysens: kort samengevat zou Antwerp de grond gratis kunnen huren als Gheysens de verankering van de club garandeert (zie ook kader onderaan). Gheysens reageerde al kort vanuit het buitenland: “Het is goed dat we na al die jaren het standpunt van mevrouw Mintjens kennen, maar sta me toe om alles eerst eens grondig te bestuderen alvorens uitvoerig te reageren.”

LEES OOK. Tania Mintjens, grondeigenaar van de Bosuil, spreekt voor het eerst: “Natuurlijk wil ik dat Gheysens zijn stadion kan bouwen, ik ben ook Antwerpfan”

Op de vraag of De Wever geen oplossing kan forceren, reageert de Antwerpse burgemeester snel. “Ten eerste, Paul Gheysens heeft gelijk: hij wordt geblokkeerd. Hij wil een volledig stadion bouwen en heeft alle succes gebracht, hij verdient die steun en zou dat volwaardig stadion dus ook moeten kunnen bouwen. Als stad proberen we de partijen dichter bij elkaar te brengen, dat doen we al maanden. Er worden voorstellen uitgewisseld. Omdat Gheysens zijn ongenoegen openlijk geuit heeft (maandag tijdens de kampioenenviering, red.), krijgt dat natuurlijk opvolging in de kranten. Dat kan tot twee dingen leiden: een stroomversnelling of blokkering. Ik ga nu niets zeggen dat tot een blokkering kan leiden. Ik hoop dat er een stroomversnelling en een akkoord komen. Er worden nu echt voorstellen uitgewisseld en als men echt die club lief heeft, dan denk ik dat er een oplossing mogelijk is. Een onderhandelde oplossing is de beste, het is de meest rechtszekere en de beste voor de club.”

LEES OOK. Paul Gheysens reageert op het interview van Tania Mintjens: “Goed dat we nu haar standpunt kennen” 

De Wever benoemt in het gesprek de nood aan een stadion voor Antwerp. “Dat stadion moet er komen. Antwerpen heeft een voetbaltempel nodig.” Ook over Antwerpvoorzitter Paul Gheysens is De Wever duidelijk. “Gheysens is een krachtige persoonlijkheid, ik heb hem goed gehoord en ook goed begrepen en ik snap hem ook, hij heeft in deze gelijk. Hij is heel gefrustreerd. De andere partij (Mintjens, red.) zegt nu: ‘Ik heb ook liefde voor de club.’ Als twee mensen liefde hebben voor de club en er kan geïnvesteerd worden, dan moet er een akkoord komen. Komt dat er niet, dan zullen wij kijken wat we kunnen doen.”

Over de piste om als stad de gronden te onteigenen, is De Wever duidelijk. “Alleen als al het andere niet tot een akkoord leidt.”

DIT IS HET LETTERLIJKE VOORSTEL:

  1. Er wordt een nieuwe erfpachtovereenkomst afgesloten met een looptijd van 99 jaar.
  2. Er dient geen financiële vergoeding te worden betaald voor de grond.
  3. Ghelamco engageert zich om als aannemer de tribunes te bouwen met een normale, marktconforme commerciële marge.
  4. De Ghelamco-groep zorgt voor de financiering van de bouw aan normale, marktconforme voorwaarden (zonder bijkomende marge).
  5. Alle opbrengsten van het stadion (rechtstreeks en onrechtstreeks) komen ten goede van de club.
  6. De supporters krijgen één vertegenwoordiger in de raad van bestuur van RAFC. We willen wel bepalen hoe die wordt aangeduid.
  7. Bij de eventuele verkoop van de club en/of het stadion, zal de grondeigenaar:- een overdraagbaar right to match hebben- wanneer het right to match niet wordt uitgeoefend, dan zal vanaf de verkoop wel een vergoeding van de grond verschuldigd zijn.

 

  • Deze voorwaarden vormen een pakket. Geen menu.
  • De nodige controles zullen worden ingebouwd.
  • Bij niet-naleving van de voorwaarden, wordt de looptijd ingekort tot de oorspronkelijke duur van het bestaande recht van opstal.

MEER OVER Jupiler Pro League

Aangeboden door onze partners

MEER OVER VOETBAL