Giorgia Meloni, Ursula von der Leyen, Kais Saied, de Tunesische premier Najla Bouden en Mark Rutte.

Europese Unie belooft economisch wankelend Tunesië 900 miljoen euro in ruil voor terugdringen migratie

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is samen met de Nederlandse premier Mark Rutte en zijn Italiaanse ambtsgenote Giorgia Meloni in Tunesië. Ze willen met Tunesië afspraken maken om de migratie naar Europa te beperken. De EU stelt het economisch wankelende Tunesië 900 miljoen euro in het vooruitzicht.

Eerder deze week sloten de lidstaten van de Europese Unie een als historisch" betiteld migratieakkoord. Eén van de speerpunten van dat akkoord is dat migranten die uit een veilig land komen of weinig kans maken op asiel, vanaf de buitengrenzen van Europa worden teruggestuurd naar hun land van herkomst of het land van waaruit ze naar Europa vertrokken. 

Een van de landen van waaruit veel migranten en vluchtelingen de oversteek maken, is Tunesië. Sinds begin dit jaar vertrokken uit dat land al zo'n 50.000 mensen. Dat is een pak meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Het Italiaanse eiland Lampedusa ligt op zo'n 115 kilometer van de Tunesische kust. 

De Nederlandse premier Mark Rutte sprak vrijdag de "voorzichtige hoop" uit dat op korte termijn met Tunesië afspraken kunnen worden gemaakt om de illegale oversteek van asielzoekers vanuit Tunesië zo veel mogelijk tegen te gaan.

Nog voor de komst van de Europese leiders gaf de Tunesische president Kais Saied evenwel te kennen dat zijn land niet de grenswacht van Europa wil zijn. Tijdens een bezoek aan de havenstad Sfax, vertrekpunt van veel migrantenbootjes, uitte Saied kritiek op de Europese plannen tegen illegale migratie. "De oplossing zal niet ten koste gaan van Tunesië, we kunnen geen bewaker zijn voor hun landen", zei hij.  

BEKIJK - president Kais Saied: "We kunnen niet de rol van grensbewaker spelen":

Videospeler inladen...

Economische nood

De Europese leiders hopen Tunesië met financiële steun over de streep te trekken. Tunesië maakt een van zijn ergste economische crisissen in decennia door. De bevolking kampt met stijgende prijzen en schaarste aan levensmiddelen. Daarnaast is werkloosheid in het land erg hoog.

Tijdens de gesprekken in Tunis hebben de Europese leiders gezegd dat ze bereid zijn om de Tunesische economie met tot 900 miljoen euro bij te staan, zodra de overeenkomsten over migratie zijn gesloten. Commissievoorzitter Von der Leyen zei te hopen dat een akkoord kan worden getekend tegen eind deze maand, wanneer een Europese top gepland staat. Daarnaast belooft de Europese Unie meteen begrotingshulp ter waarde van 150 miljoen euro voor de staatskas van Tunesië. 

Meest gelezen