Baby Liony ligt nog steeds in het ziekenhuis© rr

Baby Liony belandt op intensieve zorg na dagje bij onthaalouder, man en vrouw opgepakt

Het Oost-Vlaamse parket is een gerechtelijk onderzoek gestart nadat er in een crèche in Evergem een baby gewond is geraakt. Volgens de ouders kreeg het kindje een hersenbloeding als gevolg van het shakenbabysyndroom. Een man en een vrouw werden gearresteerd.

Marc Klifman

Tony en Lieselotte Ingelrest uit Zelzate, de ouders van het baby’tje, maakten het tragische incident zelf kenbaar op hun Facebook-pagina. “Hartverscheurend en nooit gedacht dat dit verhaal zo dicht zou komen. Elke dag je dochter veilig afzetten aan de crèche vol vertrouwen, en dan gebeurt er daar toch zoiets?”

De Gentse bokser Lee Ingelrest (24), de oudste zoon van Tony, doet in hun plaats het verhaal. “De mama heeft Liony donderdagochtend veilig afgezet aan de crèche. Maar toen mijn vader haar om 16 uur ging ophalen en de Maxi-Cosi overhandigd kreeg, merkte hij meteen dat het kindje er raar bij lag. Ze is een beetje moe, zeiden ze in de crèche. Maar mijn vader zei dat dat niet klopte. Hij nam het meisje op en merkte dat ze heel slap was en dat er iets aan de hand was.”

Meteen werden de hulpdiensten verwittigd. Een ambulance bracht het kind naar het ziekenhuis. “Op intensieve zorg hebben de artsen een hersenbloeding bij haar vastgesteld”, zegt Lee. “Dat kan in principe vanzelf komen, maar de artsen deden verder onderzoek en op het netvlies van haar ogen zat ook bloed. En dat kan alleen maar komen door te schudden. Zo hebben de dokters het shakenbabysyndroom vastgesteld.”

“Enorm pijnlijk”

Vader Tony kon het amper geloven, zegt zijn zoon. “Hij was volledig overstuur.” Ook moeder Lieselotte schrijft dat op Facebook. “De dokters hebben mij tien keer moeten uitleggen dat dit echt serieus is en niet oké. Het is enorm pijnlijk je kind zo te zien vechten door het toedoen van een ander.”

Het kindje in inmiddels stabiel, maar volgens Lee Ingelrest gebeuren nog veel onderzoeken. “We hopen dat er geen blijvende letsels zijn. Wij moeten nu rustig proberen te blijven.”

Het Oost-Vlaamse parket bevestigde zondagmiddag dat er een gerechtelijk onderzoek is opgestart naar de crèche, gelegen in Evergem. Er werden de voorbije dagen al twee mensen gearresteerd. Een man is voorgeleid bij de onderzoeksrechter, maar werd vrijgelaten onder strikte voorwaarden. Er is ook een vrouw gearresteerd, die wordt maandag voorgeleid. Over de toestand van de baby, noch over de crèche worden voorlopig geen details gecommuniceerd.

Bij het Agentschap Opgroeien bevestigen ze eveneens dat er een kindje is opgenomen in het ziekenhuis.“Op basis van deze gegevens hebben we besloten de crèche tijdelijk te schorsen”, zegt woordvoerster Nele Wouters. “We hebben die beslissing genomen in het belang van alle betrokkenen, omdat we meer info willen over wat donderdag gebeurd is. Het is cruciaal om dat nu snel te weten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer