� 2023 W&W Weddings, all rights reserved.

Hoogstraten blikt terug op topeditie Heilig Bloedfeesten, bekijk zelf beelden uit 1956 

In Hoogstraten blikt men terug op een topeditie van de Heilig Bloedfeesten. De stad heeft het over twee goede processies en zegt dat de politie nauwelijks heeft moeten ingrijpen. Ook ceremoniemeester Luc Vinckx blikt tevreden terug. "We hebben erg goede reacties gekregen. Vorig jaar was het er weer wat inkomen. Dit jaar stond alles op punt." 

Hoogstraten heeft de afgelopen week de Heilig Bloedfeesten gevierd. De organisatoren kijken zeer tevreden terug op de festiviteiten. Het hoogtepunt is zoals elk jaar de twee Heilig Bloedprocessies op de eerste en tweede zondag na Pinksteren. Begeleid door de beiaard trekken ongeveer 400 figuranten in stoet vanuit de Sint-Katharinakerk in het centrum door de Vrijheid terwijl ze het wonder van het Heilig Bloed uitbeelden. 

Volgens de legende morste een Nederlandse priester uit Boxtel omstreeks 1380 gewijde witte wijn op een witte linnen altaardoek. De wijn kleurde spontaan bloedrood, het bloed van Christus. De priester probeerde tevergeefs om de doeken uit te wassen. Op zijn sterfbed biechtte hij op wat er gebeurd was. Boxtel werd direct een bedevaartsoord. Sinds 1652 beeldt de processie dit wonder uit. Toen kwamen de altaardoeken in Hoogstraten terecht naar aanleiding van de godsdienstconflicten in Nederland. 

BEKIJK - Archiefbeelden van de Heilig Bloedprocessie uit 1956:

Videospeler inladen...

Eindelijk weer alles op punt

Dit jaar vonden de processies dus voor de 371ste keer plaats. "Het was een topeditie met twee goede optochten", zegt burgemeester Marc Van Aperen (Hoogstraten Leeft). "We hebben zeer goed weer gehad. Ik was bang dat de processie niet zou kunnen uitgaan door de hitte. Maar uiteindelijk kwam alles goed." 

"We hebben daarvoor speciale voorzorgen genomen", licht Luc Vinckx, ceremoniemeester van de processie, toe. "Bij het omkleden konden de figuranten al drinken. Ook tijdens de processie hebben we water voorzien. Zo werden er flesjes uitgedeeld aan het keerpunt bij het woonzorgcentrum." 

Volgens Vinckx is het een voorbeeld van hoe deze editie beter op punt stond dan die van vorig jaar. "Na de pandemie was het er weer wat inkomen. Dit jaar hebben we alles op punt gesteld. Zo hebben we ook een nieuw kinderkoor gevonden. Vorig jaar kon de eerste uittocht niet doorgaan. De twee optochten van dit jaar hebben samen dus sowieso ook meer bezoekers gelokt. Vooral de eerste zondag was er heel veel volk. We kregen heel goede reacties van het publiek. Dat maakt ons trots."

Al zeker 23.000 bezoekers geteld

Burgemeester Van Aperen is ook zeer blij met hoe de rest van de week verlopen is. "De politie heeft nauwelijks moeten ingrijpen, op twee kleine incidenten na. Bij de optocht vandaag telden we rond de 3.500 bezoekers. Die van vorige week kon rekenen op tussen de 5.000 en 7.000 toeschouwers. Woensdag zakten tussen de 15.000 en 20.000 mensen af naar Hoogstraten voor de stratenloop, de jaarmarkt en de verschillende concerten. Het is een groot feest dat onze inwoners, buurten en verenigingen dichter bij elkaar brengt."

Meest gelezen