Nee, een luidspreker zal je planten niet sneller en beter doen groeien

"Verschillende studies tonen aan dat planten sneller en beter groeien met muziek", staat te lezen in een Ikea-publireportage in de krant Het Nieuwsblad. Daarom zou het volgens de reclame een goed idee zijn om de draadloze, waterdichte luidspreker tussen je planten te hangen. Maar groeien planten echt beter met muziek? Plantkundige Koen Es: "Integendeel, ze blijven kleiner, robuuster en gedrongen."

Naar het effect van muziek op planten is al veel onderzoek gedaan, onder andere in de jaren '40 en '60  in de VS met maïs en tabaksplanten. Wat later ook nog in Nederland met hortensia's. Die planten werden aan geluid blootgesteld om te zien of dit hun groei beïnvloedt.

Wat blijkt uit die studies is net het omgekeerde van wat de publireportage beweert. Plantkundige Koen Es van de Plantentuin in Meise: "De planten bleven kleiner, robuuster en meer gedrongen."

Trilling beperkt de groei

Geluid verplaatst zich als trillingen in de lucht en daar reageren planten op, net zoals op aanrakingen en wind. Trillingen veroorzaakt door (luide) muziek, zorgen er bij maïs en tabak voor dat die dezelfde reactie hebben als planten aan de kust. "Planten aan zee groeien door de wind minder hoog en ijl uit en blijven dus eerder klein en meer gedrongen", zegt Koen Es. "Maar dat is net om zichzelf te beschermen, want als ze te hoog zouden worden, zouden ze omver waaien."

Uit het onderzoek in de VS bleek uiteindelijk ook dat de invloed van zachte muziek bijna nihil was en bij luide muziek minimaal. "Zachte muziek zal dus geen invloed hebben op de plantengroei. Harde muziek zorgt door zijn trillingen voor iets meer beweging in de lucht en dat kan wel een beetje invloed hebben."

Je planten zouden dan iets steviger kunnen worden en iets minder uitgroeien. Dus dat is exact het tegenovergestelde van wat de reclame voor die luidspreker zegt. 

Meest gelezen