© GVB

41-jarige man komt om het leven bij duikongeval in kanaal

Pelt -

In Neerpelt is zondagnamiddag een 41-jarige Peltenaar om het leven gekomen bij een duikongeval in het kanaal ter hoogte van de Neerpeltse Watersportclub. Politie en parket voeren een onderzoek naar de omstandigheden.

Geert Van Baelen en Phillip Pergens

Zijn vriend die aan de oever zat zag plots dat hij boven water kwam en om hulp riep. De vriend die geen duikpak droeg, sprong hem na. Hij kreeg zijn kameraad echter niet alleen op het droge. Het slachtoffer had zijn uitrusting, waaronder de duikflessen, al gedeeltelijk uitgedaan, maar zou zijn loodgordel nog gedragen hebben. Al werd deze door de brandweer wel uit het water gevist. Het slachtoffer zou ook een magneet bij zich hebben gehad die metaalvissers gebruiken.

Drie jongeren van de Watersportclub zijn nog in het water gesprongen en hebben het slachtoffer mee op het droge geholpen. De hulpdiensten waren snel ter plaatse en hebben geprobeerd om de duiker nog te reanimeren, maar dat kon niet meer baten. De man is aan de oever van het kanaal overleden.

Wetsgeneesheer en labo

Britt Abrahams passeerde met haar gezin toen de jongens het slachtoffer op het droge probeerden te krijgen. “Mijn man heeft nog geholpen”, vertelt de vrouw. “Vervolgens ben ik beginnen reanimeren samen met een van de jongens. Tot de hulpdiensten het overnamen. Ik voelde nog slechts een heel lichte polsslag.”

Op het eerste gezicht is het nog niet duidelijk hoe de man aan zijn einde is gekomen. De lokale politie HANO lichtte het parket van Limburg in en het draaiboek van ongewone sterfgevallen werd opgestart. Een wetsgeneesheer en het gerechtelijk labo werden ter plaatse gevraagd voor een onderzoek te voeren naar de doodsoorzaak. Ook wordt gekeken of de duiker de nodige veiligheidsmaatregelen in acht heeft genomen alvorens het kanaal in te duiken. Uit de eerste vaststellingen blijkt dat er onder meer geen life line werd gebruikt. Dat is een veiligheidslijn die je moet gebruiken als je alleen duikt en aan je ‘buddy’ geeft die niet in het water gaat. Ook bleek het duikpak niet dik genoeg om in het koude kanaal te gaan duiken. Maar volgens de eerste vaststellingen was het geen koudeshock die de Peltenaar het leven kostte. Daarom zal er nog een autopsie plaatsvinden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer