Radio 2

Gedetineerde sticht brand in cel in gevangenis Merksplas, vandaag opnieuw 24 urenstaking na eerder geval van agressie

In de gevangenis van Merksplas heeft een gevangene brand gesticht in zijn cel. De eerste verdieping van de gevangenis werd ontruimd. De man werd met zware brandwonden overgebracht naar het ziekenhuis. Vandaag start opnieuw een 24 urenstaking na een eerder geval van agressie tegenover een medewerker van de gevangenis.

Een gedetineerde van de gevangenis van Merksplas heeft zondagavond rond 22 uur brand gesticht in zijn cel. De man liep daarbij zelf zware brandwonden op. Hij verblijft voor verzorging in het ziekenhuis. De eerste verdieping van het paviljoen van de gevangenis werd geëvacueerd.

Opnieuw 24 urenstaking

Vandaag wordt er opnieuw 24 uur lang gestaakt in de gevangenis. Aanleiding is een zoveelste geval van agressie van een gedetineerde tegen een medewerker. Ook twee andere medewerkers liepen bij het incident verwondingen op.

De vakbonden vinden het vooral problematisch dat na zo'n voorval de betrokken gedetineerde niet of niet altijd onmiddellijk wordt overgeplaatst naar een andere instelling. Merksplas telt momenteel een honderdtal geïnterneerden die eigenlijk in een psychiatrisch centrum zouden moeten verblijven. Er is onvoldoende plaats voor hen.

Volgens de directie van de gevangenis is dit al de 19e stakingsactie sinds vorig jaar. Gevangenisdirecteur Serge Rooman betreurt in een open brief de houding van de vakbonden, omdat er onlangs nog overleg was over agressiegevallen. "Uiteindelijk kwamen we na uren tot een genuanceerd ontwerpprotocol waarbij zowel werd ingezet op de aanwerving van het zorgpersoneel, als op een substantiële aanvulling van het penitentiaire personeel", aldus Rooman. "Daarnaast werd er verder ingezet op het maken en communiceren van nog nauwkeurigere risico-inschattingen."

Die laatste aanval op onze collega was een regelrechte moordpoging met een mes. Familieleden wachten thuis vaak bang af of hun geliefde nog wel heel zal thuiskomen na het werk

David Warpy, cipier en vakbondsman van ACV

"Falend beleid"

De vakbonden reageren gepikeerd op de brief. "Geïnterneerden horen opgevangen en behandeld te worden in een forensisch psychiatrisch centrum", klinkt het. "De realiteit leert ons dat de meest moeilijke en onvoorspelbare karakters terug naar de gevangenis gestuurd worden, omdat ze door hun gedrag en ziektebeeld in het FPC niet gewenst zijn. De gedetineerde die aanleiding gaf tot deze staking is niet aan zijn proefstuk toe."

"Die laatste aanval op onze collega was een regelrechte moordpoging met een mes. Gevangenispersoneel krijgt dag in dag uit te maken met zware agressie. De familie wacht thuis vaak bang af of hun geliefde nog wel heel zal thuiskomen", zegt cipier David Warpy van de christelijke vakbond ACV. Het personeel voelt zich volgens de vakbonden in de steek gelaten door zowel beleidsmakers als directie. "Het wordt tijd dat de overheid inziet dat het eigen falende beleid de oorzaak is waarom het personeel geen vertrouwen heeft in dat beleid. Alle aandacht gaat steeds naar de patiënten en niet naar het eigen personeel", aldus nog het gemeenschappelijk vakbondsfront.

Radio 2

Meest gelezen