PARP-remmers kunnen ervoor zorgen dat eierstokkanker na behandeling niet terugkeert
© Wetenschap Uitgedokterd

Leuvense onderzoekers ontwikkelen test die voorspelt bij welke patiënten met eierstokkanker medicatie zal aanslaan

Onderzoekers van het UZ Leuven en de KU Leuven hebben een test ontwikkeld die kan voorspellen welke patiënten met eierstokkanker gebaat zijn met PARP-remmers. Dat zijn medicijnen die de terugkeer van de kanker kunnen vertragen of zelfs voorkomen. Met de nieuwe test kunnen onnodig dure behandelingen en bijwerkingen worden vermeden, zeggen de onderzoekers.

Elk jaar krijgen zo'n 800 vrouwen in België te horen dat ze eierstokkanker hebben. Bij 3 op de 4 patiënten wordt de ziekte pas ontdekt als er al uitzaaiingen zijn, omdat de symptomen vaag zijn en niet meteen herkend worden. Het maakt van eierstokkanker een erg dodelijke ziekte.

Veel patiënten hervallen ook na hun behandeling. Er is nochtans medicatie die de terugkeer van de ziekte na behandeling kan uitstellen of zelfs voorkomen: PARP-remmers. Maar die pillen werken slechts bij ongeveer de helft van de patiënten.

Dankzij de test kunnen we onnodig dure behandelingen en bijwerkingen vermijden

Toon Van Gorp, arts-specialist gynaecologische oncologie (UZ Leuven)

Onderzoekers van het UZ Leuven en de KU Leuven hebben daarom samen met het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) een genetische test ontwikkeld om na te gaan bij welke patiënten met eierstokkanker de PARP-remmers zullen aanslaan.

"Dankzij die test kunnen we onnodig dure behandelingen en bijwerkingen vermijden", zegt gynaecologisch oncoloog Toon Van Gorp (UZ Leuven).

"De test voorkomt dat we dure medicatie gaan gebruiken bij patiënten die daar geen baat bij hebben. Maar er zijn ook heel wat bijwerkingen verbonden aan die pillen, zoals vermoeidheid, bloedarmoede of een verminderd aantal bloedplaatjes."

Niet in aanmerking komen, is niet automatisch slecht nieuws

Als artsen op voorhand weten dat een patiënt niet in aanmerking komt voor PARP-remmers, hoeven ze de patiënt niet bloot te stellen aan de nadelen en kunnen ze meteen een alternatieve therapie aanbieden. "Die patiënten kunnen ook nog goed geholpen worden", zegt professor Van Gorp.

"Niet met dezelfde pillen, maar wel bijvoorbeeld met een infuus dat om de drie weken gegeven wordt en goedkoper is. Niet in aanmerking komen voor PARP-remmers, is dus niet automatisch slecht nieuws", klinkt het bij UZ Leuven.

Nog geen terugbetaling

Een soortgelijke test bestond al in de Verenigde Staten. UZ Leuven is nu naar eigen zeggen het eerste Europese ziekenhuis dat een eigen en goedkopere versie van de test kan inzetten in de praktijk. 

"We hebben nu in België een goedkoper alternatief dat we bij wijze van spreken onmiddellijk kunnen toepassen. Alleen wordt de test op dit moment jammer genoeg nog niet terugbetaald", zegt professor Van Gorp.

"En hoewel zo'n test in de VS een veelvoud duurder is, hangt er ook aan onze test nog altijd een stevig prijskaartje vast. We spreken toch over 1.000 tot 1.200 euro. We hopen de terugbetaling tegen het einde van dit jaar in orde te hebben."

Meest gelezen