Direct naar artikelinhoud
UpdateColombia

Moeder van vermiste kinderen die na 40 dagen levend zijn teruggevonden in Colombiaanse jungle, overleefde nog vier dagen na crash

De soldaten verzorgen de teruggevonden kinderen.Beeld AFP

Vier inheemse kinderen die al meer dan vijf weken werden vermist in de Colombiaanse jungle na een vliegtuigcrash, zijn levend gevonden. Dat meldt de president van Colombia op Twitter. De moeder van de kinderen blijkt na de crash nog vier dagen te hebben geleefd.

en

Video wordt geladen...

De kinderen, die behoren tot de inheemse Huitoto-gemeenschap, werden na een wekenlange zoektocht gevonden en in veiligheid gebracht door militairen, brandweerlieden en luchtvaartautoriteiten in het zuidoosten van Colombia. “Een vreugde voor het hele land. De vier kinderen zijn na 40 dagen in de jungle levend teruggevonden”, schrijft de Colombiaanse president Gustavo Petro op Twitter.

De president geeft nog aan dat de kinderen verzwakt zijn en dat dokters zich nu over hen ontfermen. “Ze waren alleen, ze zijn er zelf in geslaagd. Dit is een voorbeeld van extreem overleven dat de geschiedenis zal ingaan.” De kinderen zijn volgens hun naasten gewend aan het leven in de jungle en weten hoe ze er kunnen overleven.

Volgens Colombiaanse media hebben de kinderen last van uitdrogingsverschijnselen, ondervoeding en insectenbeten. Een helikopter van het Colombiaanse leger zou onderweg zijn om de vier op te halen en over te brengen naar de hoofdstad Bogotá voor medische verzorging.

Lesly Mucutuy (13), haar broertjes Soleiny (9) en Tien Noriel (4) en zusje Cristin (1 jaar geworden gedurende de vermissing) waren sinds 1 mei vermist, nadat het vliegtuigje dat de kinderen en drie volwassenen vervoerde, neerstortte in het Amazonewoud, in de omgeving van de stad San José del Guaviare, in het midden van Colombia. De oorzaak van de crash is nog niet bekend. Volgens de Colombiaanse autoriteiten vluchtte het gezin voor de dreigementen van de marxistische rebellenbeweging FARC, die het historische vredesakkoord van 2016 verwerpt.

De drie volwassenen, de piloot, de moeder van de kinderen en nog een familielid, kwamen bij de crash om het leven. Zij werden na twee weken gevonden, maar hun kinderen waren spoorloos. De moeder blijkt nog vier dagen te hebben geleefd, volgens haar echtgenoot.

“Mijn dochter heeft me gezegd dat haar moeder nog vier dagen in leven was”, zei Manuel Miller Ranoque Morales voor de ingang van het militair ziekenhuis van Bogota, waar de vier kinderen verzorgd worden. “Voor ze stierf, zei hun moeder dat ze moesten vertrekken. ‘Misschien zien jullie je vader’, zei ze”.

Aanwijzingen

Toen de hulpdiensten twee weken na de crash de de moeilijk toegankelijke plaats konden bereiken, troffen ze de lichamen aan van de drie omgekomen volwassenen. Naar de vier kinderen werd vervolgens een massale zoekactie gestart en er werden verschillende aanwijzingen gevonden dat de vier nog in leven zouden kunnen zijn, zoals voetafdrukken, kledingstukken, een schaartje, een babyflesje, half opgegeten fruit, een luier, een handdoek en een schuilplaats gemaakt met takken. Ook werden een telefoon-accessoire, een flessendop en een paar schoenen van vermoedelijk de 4-jarige Tien Noriel gevonden.