Het lichaam van de moeder werd in het vliegtuig gevonden twee weken na de crash

Moeder Colombiaanse kinderen overleefde nog dagen na de crash, maar zei dan: "Ga weg en red jullie zelf"

De moeder van de vier jonge Colombiaanse kinderen die 40 dagen wisten te overleven in het Amazonewoud, had initieel de vliegtuigcrash overleefd. Dat vertelt de vader van de kinderen. Na vier dagen te vechten voor haar leven, zei ze tegen de kinderen haar achter te laten om hun leven te redden. Het lichaam van de moeder werd twee weken na de crash teruggevonden in het vliegtuig.

"Mijn oudste dochter heeft me verteld dat hun moeder nog zeker vier dagen in leven was." Zo vertelt de vader van de vier geredde Colombiaanse kinderen voor de ingang van het ziekenhuis. Na bijna zes weken in de jungle herstellen de kinderen - 13, 9, 5 en 1 jaar oud - in een militair hospitaal in de hoofdstad Bogota. 

De kinderen zijn ondervoed, gewond en verzwakt, maar beetje bij beetje beginnen ze hun familie te vertellen over wat ze meemaakten in het Amazonewoud. Zo was hun moeder nog dagen in leven nadat het vliegtuig was neergestort. "Na vier dagen zei ze dat de kinderen haar moesten achterlaten", vertelt Manuel Ranoque, de vader van de vier kinderen. "Enkel zo hadden ze een kans om te overleven."

De kinderen herstellen goed, ze zitten al rechtop en tekenen om hun gedachten te verzetten

Oom van de vier kinderen

Dat de kinderen levend zijn teruggevonden, noemt de vader een wonder van God. "Wij als inheems volk geloven in God en in de kracht van de jungle, het is onze moeder." Enkele dagen na hun redding, stellen de kinderen het ook goed, vertelt hun oom. "Ze zitten rechtop, ze maken tekeningen om hun gedachten te verzetten. Het is nog steeds moeilijk om een gesprek met hen te voeren. We geven hen de ruimte om ook mentaal te herstellen."

BEKIJK - "Het is een wonder van God":

Videospeler inladen...

"Operatie Hoop"

De kinderen reisden met hun moeder van het Amazonedorp Araracuara naar San José del Guaviare in een Cessna-vliegtuig. Op 1 mei stortte het vliegtuig neer nadat de piloot melding had gemaakt van problemen met de motor. De hulpdiensten vonden het vliegtuigje op 16 mei terug. De lichamen van de drie volwassenen aan boord, onder wie de moeder en de piloot van de Cessna, lagen in het vliegtuig.

Onder de naam "operatie Hoop" werden de voorbije maand meer dan honderd militairen en speurhonden ingezet in de zoektocht naar de kinderen. Tijdens de lange zoektocht vonden ze verschillende aanwijzingen dat de vier broers en zussen nog in leven waren, zoals een vuile luier, een afgebeten appel en voetstappen. Op vrijdag 9 juni vond een speurhond de vier kinderen levend terug.

Het vliegtuig stortte neer op 1 mei in de jungle van Caquetá

Meest gelezen