Archieffoto

Ouders kunnen online voortaan meer info over kwaliteit van crèches opvragen

Op de kinderopvangzoeker van het Vlaams Agentschap Opgroeien kunnen ouders nu ook kijken welke handhavingstrajecten tegen kinderopvanginitiatieven lopen. Zo'n traject komt er als die initiatieven herhaaldelijk in de fout gingen en als de fysieke integriteit van de kinderen in gevaar is. 

Dat de kinderopvanginitiatieven door moeilijk weer gaan, is een understatement. De voorbije maanden waren er herhaaldelijk incidenten. Denk maar aan het Sloeberhuisje in Mariakerke bij Gent, waar ene peuter levensgevaarlijk gewond raakte en stierf.

Het agentschap Opgroeien belandde daarbij in het oog van de storm. Dat zou niet alert genoeg optreden als er problemen zijn, met de bekende gevolgen. De Vlaamse minister van Gezin, Hilde Crevits (CD&V), probeert nu die beeldvorming om te keren.

Dat doet ze door meer info over problemen bij kinderopvanginitiatieven vrij te geven. Vorig jaar zat zo'n 4 procent van alle opvanglocaties in zo'n handhavingstraject. Dat komt er als de Zorginspectie problemen vaststelt.

Via de tool Kinderopvangzoeker zullen bezorgde ouders kunnen lezen welke tekorten er zijn en waarom welke handhavingsstap werd gezet.

Het kan gaan om een aanmaning om tekorten weg te werken, een voornemen tot schorsing, een voornemen tot opheffing van de vergunning en de effectieve beslissing tot schorsing, een wijziging van een vergunning, en noem maar op. Als een melding of klacht (mee) de aanleiding is voor de handhaving, zal ook daarover informatie worden getoond.

Alle handhavingstrajecten sinds september vorig jaar zijn te raadplegen. Ook de inspectieverslagen zelf zijn openbaar, maar dat was al langer zo. 

Meest gelezen