© BELGA

Yellow Tiger Britt Herbots zet druk in zaak rond bondscoach Gert Vande Broek: “Als hij geschorst wordt, dan mogelijk EK ook zonder mij”

De Belgische volleytopper Britt Herbots (23) zet druk in de zaak rond bondscoach Gert Vande Broek. Herbots zegt dat ze overweegt niet deel te nemen aan het EK in eigen land als Vande Broek geschorst wordt.

Wim Conings/Marc Vermeiren

Vande Broek wordt beschuldigd van mentaal grensoverschrijdend gedrag voor zijn behandeling van speelsters. Na getuigenissen van onder meer zes voormalige Yellow Tigers eiste het Bondsparket eind vorige maand minstens twee jaar schorsing. Ook speelsters van de huidige selectie maakten hun grieven over aan het Bondsparket. Nu vrijdag volgt de uitspraak.

“Heel vervelend, dat dat blijft duren”, vertelde Herbots bij Sporza. Zij kijkt vooral naar het EK, dat ons land van 15 augustus tot 3 september organiseert. “Voor ons is het gewoon het allerbelangrijkste dat we het EK wel starten met Gert. Geen enkele coach kan ons zo goed begeleiden. Of wij niet zouden spelen als hij geschorst wordt? Dat is een uitspraak die enkele speelsters wel zouden kunnen doen. Waaronder mogelijk ik, ja. Of ik mijn lot aan hem verbind? Ja.”

Vette koeien

Vande Broek kwam in opspraak na een tv-reportage in december 2021 waarin ex-internationals hem beschuldigden van mentaal grensoverschrijdend gedrag. Ze getuigden over fatshaming, beledigingen en een toxisch klimaat, waarbij woorden als discotheekwijven, vette koeien en kutwijven vielen. Het Bondsparket van de Vlaamse Volleybalbond startte na die reportage een onderzoek op. Tientallen getuigen werden gehoord – voornamelijk atletes maar ook mensen uit de entourage. Een aanzienlijk aantal speelsters van drie, vier generaties (de huidige inbegrepen) laakten niet alleen zijn agressieve aanpak, maar viseerden ook de manier waarop de 56-jarige Limburger een machtspositie had uitgebouwd.

Open brief

Op 11 januari 2023 besloot het Bondsparket dat er wel degelijk sprake was van (mentaal) grensoverschrijdend gedrag. Twee weken geleden vroeg die instantie aan de Tuchtraad om Vande Broek voor minstens twee jaar en met onmiddellijke ingang te schorsen. De advocaten van de bondscoach spraken van een karaktermoord en eisten de vrijspraak. De Tuchtraad maakt weldra zijn besluit bekend. Tegen die uitspraak is nog beroep mogelijk.

Naar verluidt is er dit weekend ook geprobeerd om de Tigers een open brief te laten schrijven waarin ze zich achter Vande Broek schaarden, maar omdat ver van alle internationals zich daarin konden vinden, lukte dat initiatief niet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer