Nederland gaat Chinese studenten screenen voor “veiligheidsrisico’s”

De westerse reactie op de angst voor Chinese spionage kent een nieuwe maatregel. De Nederlandse overheid zal strenger zijn voor Chinese studenten die in het land willen studeren.

Waarom is dit belangrijk?

De angst voor Chinese spionage neemt enkel toe. Recent bleek al dat Europa plannen heeft om Chinese bedrijven te weren uit belangrijke infrastructuur. De Nederlandse overheid gaat nog een stap verder en wil uitwisselingen met Chinese studenten inperken, uit vrees voor de nationale veiligheid.
  • Onder de Knowledge Security Screening law, een wet die nu voorbereid wordt in Nederland, worden bepaalde gebieden waar gevoelige technologie ontwikkeld wordt, in kaart gebracht. Op basis daarvan zal een risico-georiënteerde screening plaatsvinden, dat meldt de Financial Times.
  • Die zal niet enkel op Chinese studenten worden toegepast, maar op alle studenten uit niet-EU landen. De Nederlandse minister van Onderwijs, Robbert Dijkgraaf, zei dat het beleid niet specifiek gericht was op Chine
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer