Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi (86) overleden

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is overleden. Dat melden meerdere Italiaanse kranten. Hij leed aan chronische leukemie en werd 86 jaar. De politicus was drie keer premier van Italië en was senator en leider van de centrumrechtse regeringspartij Forza Italia.

gjs

De flamboyante ex-premier was vrijdag opgenomen in het San Raffaele-ziekenhuis in Milaan, drie weken nadat hij daar al eens wekenlang op de afdeling intensieve zorg had verbleven. Volgens een verklaring was zijn nieuwe opname voor “geplande onderzoeken in verband met zijn bekende hematologische pathologie”, die chronische leukemie dus.

LEES OOK. Silvio Berlusconi, de man die Trump was vóór Donald Trump

De broer van Berlusconi en vier van zijn kinderen waren maandag nog naar het ziekenhuis gekomen, net als zijn vriendin Marta Fascina.

© AFP

Drie keer premier

De mediatycoon was drie keer premier van Italië, het laatst tussen 2008 en 2011, voordat hij voor zes jaar uit de politiek werd verbannen na een veroordeling voor belastingfraude. Hij keerde terug naar de frontlinie van de politiek in 2022 toen hij een zetel in de Italiaanse Senaat won als vertegenwoordiger van de noordelijke gemeente Monza.

Berlusconi was een erg flamboyant persoon die een onuitwisbare stempel drukte op Italië zoals we dat nu kennen. Hij was niet alleen politicus, maar ook mediamagnaat. Bovendien kwam ‘Il cavaliere’ - zijn bijnaam - veelvuldig in het nieuws door allerlei schandalen, seksfeestjes en rechtszaken. Die schandalen bleven tot aan zijn overlijden verbonden met zijn naam, net als de stoere en niet altijd even vrouwvriendelijke uitspraken waar hij graag mee uitpakte.

LEES OOK. Berlusconi door rechter in Milaan vrijgesproken in ‘bunga bunga’-corruptieschandaal

Bovendien kwam ‘Il cavaliere’ - zijn bijnaam - veelvuldig in het nieuws door allerlei schandalen, seksfeestjes en rechtszaken. Die schandalen bleven tot aan zijn overlijden verbonden met zijn naam, net als de stoere en niet altijd even vrouwvriendelijke uitspraken waar hij graag mee uitpakte.

Berlusconi was tweemaal getrouwd, maar na zijn scheidingen bleef hij veelvuldig daten. In 2020 raakte bekend dat hij zijn 49-jaar jongere vriendin Francesca Pascale na een relatie van twaalf jaar liet vallen voor Marta Fascina, een 30-jarig Kamerlid voor Forza Italia en voormalig model. Met haar bleef hij samen tot hij zijn laatste adem uitblies.

© AFP

Gezondheidsproblemen

De jongste jaren sukkelde hij erg met zijn gezondheid. In 2021 werd hij opgenomen in het ziekenhuis voor behandeling van de symptomen van long Covid-19. Hij verbleef het jaar daarvoor ook in het ziekenhuis nadat hij het coronavirus had opgelopen. Daarnaast had hij nog een aantal andere gezondheidsproblemen, waaronder een hartoperatie in 2016 om een aortaklep te vervangen. Op 19 mei werd Berlusconi nog uit hetzelfde ziekenhuis ontslagen na een verblijf van 45 dagen op intensieve voor een longinfectie.

LEES OOK. Leukemie vastgesteld bij Berlusconi, voormalig Italiaans premier krijgt chemotherapie

Berlusconi werd 86 jaar en laat vijf kinderen na.

”Markant en gepassioneerd politicus”

Met zijn overlijden is “een van de meest invloedrijke mannen in de Italiaanse geschiedenis” gestorven. Dat zegt de Italiaanse premier Giorgia Meloni in een videoboodschap. “Silvio Berlusconi was eerst en vooral een strijder. Het was een man die er niet voor terugdeinsde zijn overtuigingen te verdedigen en het waren precies die moed en vastberadenheid die van hem een van de meest invloedrijke mannen in de Italiaanse geschiedenis hebben gemaakt.”

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken en ex-voorzitter van het Europees Parlement Antonio Tajani heeft het over een “immense pijn”. “Simpelweg bedankt voorzitter, bedankt Silvio”, tweet hij over zijn partijgenoot.

De Nederlandse premier Mark Rutte noemt Berlusconi een “karaktervol mens”. “Hij was de eerste Italiaanse permier met wie ik samenwerkte en hij blijft in mijn herinnering als een markant en gepassioneerd politicus”, tweet hij.

De Hongaarse premier Viktor Orban noemt Berlusconi op Twitter een “grote vechter”. “Rust in vrede, mijn vriend”, klinkt het in het Italiaans.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER