Dan toch geen tijdelijke nucleaire deal tussen Iran en VS

Het Iraanse ministerie voor Buitenlandse Zaken heeft maandag tijdens een persconferentie in Tehran bevestigd dat het land momenteel niet aan het onderhandelen is met de VS over een nieuwe nucleaire deal. Enkele dagen terug berichtte Middle East Eye dat de twee landen dicht bij een voorlopig akkoord zouden staan.

Waarom is dit belangrijk?

In 2015 maakten westerse landen met Iran een deal dat internationale sancties zouden worden afgebouwd. Iran zou in ruil zijn nucleaire ambities beperken. Maar in 2018 trok toenmalig Amerikaans president Donald Trump zich eenzijdig terug uit de deal, waarna Iran zijn nucleaire programma terug begon op te schalen. De voorbije jaren wordt gepoogd om de deal nieuw leven in te blazen, maar tot nu toe met weinig succes.

In het nieuws: Middle East Eye berichtte vorige week, op basis van informatie van twee anonieme bronnen, dat de VS en Iran “een akkoord voor een tijdelijke deal” zouden hebben bereikt.

  • Volgens de deal, zegt Middle Easy Eye, zou Iran geen uranium meer verrijken boven een zuiverheid van 60 procent. Ook zou het land nauwer samenwerken met het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), de nucleaire waakhond van de VN.
  • In ruil zou Iran terug maximaal 1 miljoen vaten olie per dag kun
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer