Radio2

ZNA oefent grote verhuis van Stuivenberg naar nieuw Cadix-ziekenhuis: "In september 100 patiënten verhuizen"

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) heeft een proefverhuis van patiënten gehouden van het Stuivenbergziekenhuis naar het nieuwe ziekenhuis Cadix. Op 18 september sluit ZNA Stuivenberg definitief de deuren en moeten er 100 patiënten verhuisd worden. Vandaag werden 8 figuranten overgebracht van het ene naar het andere ziekenhuis om de complexe operatie al eens te oefenen.

"Vandaag is een belangrijke dag want we zijn exact 14 weken verwijderd van de definitieve sluiting van het Stuivenbergziekenhuis", zegt Tom Van de Vreken van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen.

Daarbij moet al het materiaal, maar ook de patiënten overgebracht worden naar het nieuwe ziekenhuis ZNA Cadix. "Zo'n verhuis is enorm complex. Dat valt niet te vergelijken met de verhuis die we allemaal kennen: een paar kartonnen dozen en wat meubilair in een bestelwagen steken. Het gaat om 100 patiënten in verschillende gezondheidstoestanden die we moeten overbrengen. We willen daar goed op voorbereid zijn en daarom doen we vandaag een testdag", zegt Van de Vreken.

Inspelen op onverwachte zaken

Tijdens de proefverhuis werden acht figuranten die patiënten spelen van verschillende afdelingen, verhuisd van het ene naar het andere ziekenhuis. Ook vanuit de afdeling intensieve zorgen werden figuranten overgebracht. "Dat zijn patiënten die het meest kritiek zijn. We hebben patiënten die in een kunstmatige coma liggen of die veel medicatie nodig hebben. Zij hebben enorm veel materiaal nodig, zowel voor de beademing als voor medicatie", zegt intensivist Niels van Regenmortel.

"Net zoals je bij een grote rampoefening niet weet wat er exact gaat gebeuren, is dat met een verhuis ook zo. Op papier kunnen we dat vrij goed simuleren. We weten hoeveel verhuiswagens, ambulances en personeel we nodig hebben. Maar je kan niet alles uitsluiten dus daarom dat we op deze manier toch al op nieuwe zaken proberen te anticiperen."

Er wordt veel gekeken en goed gezorgd voor mij, het ging ontzettend vlot
Figurant die patiënt Willema Rontgen speelde

Een van de figuranten is alvast tevreden met het verloop van de oefening. "Ik lig als figurant op intensieve zorgen met longembolie. Er wordt veel gekeken en goed gezorgd voor mij. Ik vind het wel een leuke ervaring, als figurant natuurlijk, als patiënt zal dat wat minder zijn", lacht ze. "Het ging ontzettend vlot. De ambulanciers komen je halen, leggen je op een brancard en dan ga je met een ziekenwagen naar ZNA Cadix. Dat duurde ongeveer 10 minuten, denk ik."

Radio2
Radio2
Radio2

Twee trajecten

Naast verschillende scenario's werden ook verschillende routes getest. Zo zijn er twee routes uitgetekend voor de verhuizing. Het eerste traject gaat langs de Slachthuislaan (Pothoekstraat, Schijnpoortweg, Slachthuislaan en IJzerlaan). Maar als er iets op dat traject gebeurt, is er ook een plan b. Patiënten worden dan overgebracht naar Park Spoor Noord. 

Vandaag reden twee ambulances heen en weer, maar in september zullen dat tien ambulances en twee minibusjes zijn. "De bedoeling is om een ritme van zes patiënten per uur te halen", zegt Van de Vreken. "In diezelfde periode rijden er ook 100 vrachtwagens met materiaal naar het nieuwe ziekenhuis. Er ligt een draaiboek van meer dan 100 pagina's klaar."

Van de Vreken liet aan Radio2 weten dat de test heel goed is verlopen. "We hebben alles kunnen testen wat we wilden. Er zijn ook een aantal leerpuntjes uitgekomen die we gaan meenemen", zegt Van de Vreken. "Er stonden bijvoorbeeld een paar auto’s foutief geparkeerd voor de poorten van het Stuivenbergziekenhuis waardoor de ziekenwagens niet langs konden. Samen met de Antwerpse politie zorgen we dat dat in september niet meer gebeurt."

Radio2
Radio2

Meest gelezen