© AFP

Verenigde Staten dienen officieel verzoek in om terug toe te treden tot Unesco

De Verenigde Staten hebben een officieel verzoek ingediend om terug toe te treden tot Unesco, de VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aangekondigd.

jvh
Bron: BELGA

De VS trokken zich eind 2018 uit Unesco terug. De toenmalig Amerikaanse president Donald Trump nam die beslissing vanwege de “anti-Israëlische vooringenomenheid” van de organisatie. In 2011 hadden de VS hun financiële bijdragen aan Unesco al opgeschort, uit protest tegen het besluit om Palestina als lidstaat te aanvaarden.

In maart liet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, al weten dat de VS opnieuw lid willen worden van Unesco. Een assistent van Blinken meldde maandag dat “we namens het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten dat de VS de eer hebben om een plan voor te stellen om terug toe te treden tot Unesco”. De topman van VN-organisatie, Audrey Azoulay, verwelkomt de beslissing als “een sterke daad”.

China verzet zich niet tegen de terugkeer van de VS, ondanks de huidige moeilijke diplomatieke betrekkingen tussen Washington en Peking. “Unesco heeft alle lidstaten nodig om de handen in elkaar te slaan om alle missies te vervullen”, benadrukt Yang Jin, de ambassadeur van China bij de VN. “En China is bereid om met alle landen samen te werken, inclusief de VS.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer