Doek valt definitief over Reuzegomproces: niemand vecht arrest aan bij Hof van Cassatie

Na de uitspraak van het hof van beroep tekent niemand cassatieberoep aan in het Reuzegomproces. Dat heeft VRT NWS vernomen bij het hof. 4,5 jaar na de dood van Sanda Dia is het juridische doek nu dus definitief gevallen. 

Iets meer dan twee weken geleden besliste het Antwerpse hof van beroep dat de 18 Reuzegommers schuldig zijn aan mensonterende behandeling en aan onopzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg. Ze kregen allemaal een werkstraf, variërend van 200 tot 300 uur en een boete van 400 euro. Voor het toedienen van schadelijke stoffen – de vissaus – en voor schuldig verzuim werden ze vrijgesproken. Het arrest lokte heel wat protest uit.  

Wie het volledige arrest graag zelf eens naleest, dat kan hier. We hebben het arrest ook voor jou ontleed, die samenvatting kan je hier terugvinden. 

Omdat het proces voor het hof van beroep gevoerd werd, kon er enkel naar het Hof van Cassatie gestapt worden. Het Hof spreekt zich nooit uit over de feiten op zich, maar bekijkt of de rechtszaak correct verlopen is en of de uitspraak de wet volgt. Concreet betekent het dat het Hof van Cassatie dan bekijkt of het proces moet worden overgedaan of niet. 

Maar zover komt het niet, want geen enkele partij heeft cassatieberoep aangetekend. Noch de 18 veroordeelden, noch het openbaar ministerie, noch de familie vechten het arrest aan. De werkstraffen en boetes die uitgesproken werden, zijn dus definitief. En dat betekent ook dat 4,5 jaar na de dood van Sanda Dia het juridische doek definitief gevallen is. 

Welke straffen kregen de Reuzegommers? 

200 uur, 225 uur, 250 uur of 300 uur: alle Reuzegommers hebben een werkstraf gekregen. 300 uur is het maximum aantal uren werkstraf dat de rechter kan opleggen. Als stok achter de deur - als de Reuzegommers hun werkstraf niet uitvoeren - kan er nog een gevangenisstraf opgelegd worden. Dat gaat dan van 9 tot 18 maanden cel.  

Ze moeten ook elk een boete van 400 euro betalen. En ook hier: als ze die boete niet betalen, volgt er een gevangenisstraf van 15 dagen. Daarbovenop moeten ze ook aan de verschillende familieleden van Sanda Dia een schadevergoeding betalen, maar die bedragen zijn nog niet allemaal vastgelegd. 

Meest gelezen