De Belgische ontwikkelingswerker Olivier Vandecasteele (links) en de Iraanse terrorist Asadollah Assadi na hun vrijlating in het kader van een gevangenenruil.
Volledig scherm
De Belgische ontwikkelingswerker Olivier Vandecasteele (links) en de Iraanse terrorist Asadollah Assadi na hun vrijlating in het kader van een gevangenenruil. © Twitter @alexanderdecroo / via REUTERS

“Iran drijft aanslagen op na Belgische gevangenenruil”: al twee incidenten in Parijs

In Frankrijk is er een poging tot brandstichting verijdeld aan een gebouw van de Iraanse oppositie. Het vuur kon snel worden gedoofd en gewonden vielen er niet. Twee weken eerder was hetzelfde gebouw ook al beschoten. De Iraanse oppositie vermoedt een link met de gevangenenruil waarbij ons land de voor terreur veroordeelde Iraanse diplomaat Assadollah Assadi naar zijn land heeft teruggestuurd.

26 reacties

  • Alice Vervoort

    11 maanden geleden
    Die gevangenenruil heeft voor Iran de deur open gezet om weer nieuwe onschuldigen op te sluiten om een volgende en een volgende ruil op te zetten. Het sterkt de terroristen om aanslagen te plegen wetende dat de kans groot is dat ze geruild worden.
  • Danny Gijbels

    11 maanden geleden
    Ze zouden inderdaad ook zonder ruil tot aanslagen kunnen zijn overgegaan. Maar het feit dat nu de weg open ligt om de terroristen vrij te krijgen zal het makkelijker maken om te recruteren. En de terroristen die vrij zijn gekomen kunnen ook gewoon weer aan de slag. Geen hard bewijs inderdaad dat het aantal aanslagen zal worden opgevoerd, maar wel een aanmoediging daartoe.
  • Christine Laevers

    11 maanden geleden
    Als de Franse inlichtingendiensten die zogezegd Perzisch sprekende brandstichters vatten, is er pasmunt voor een volgende ruil. Oppositiebewegingen in exile zijn altijd en overal doelwitten voor het regime in het thuisland, ruil of geen ruil.
  • Christel De Bondt

    11 maanden geleden
    Er is toch niets dat er op wijst dat Iran zonder die ruil, niet tot aanslagen zou zijn overgegaan. Ik denk niet dat de ruil van 1 persoon in een keer een hele boel aanslagen zou in gang zetten, mijn inziens is zoiets al wel eerder gepland. Van 1 ding zijn we wel zeker, vier onschuldige mensen leven nog …
  • Cris Verwilligen

    11 maanden geleden
    Philippe, direct bewijs is er idd niet. Maar je kent het gezegde: geen rook zonder vuur. Iran is nu niet meer bezorgd om hun terroristen, die krijgen ze wel terug. Ze ontvoeren wel een paar Europeanen en ruilen ze. En dat wist de regering dat dit kon gebeuren. Ze hebben 1 onschuldige verlost, maar hebben nu onschuldigen schade berokkent.