Crombez: “Dubbele nationaliteit afschaffen? Daarmee gaan we de problemen niet oplossen”

© BELGA

Na de overwinning van het ja-kamp in het Turks referendum was er één verontrustende vaststelling voor de politiek in ons land: drie kwart van de Turken in België stemde ja voor meer macht voor president Erdogan. Daarop opperden heel wat partijen om de dubbele nationaliteit te laten vallen, maar volgens SP.A-voorzitter John Crombez is dat niet genoeg.

Guy Stevens

Het was Hendrik Bogaert (CD&V) die de kat maandag de bel ombond. Onder applaus van zowat alle andere partijen, N-VA op kop, pleitte hij ervoor om de dubbele Belgisch-Turkse nationaliteit af te schaffen. Bogaert en zijn collega’s willen op die manier vermijden dat Belgische Turken meer aandacht hebben voor de Turkse politiek dan voor de Belgische. “Straks gaan we nog vanuit België mee de doodstraf invoeren in Turkije”, aldus Bogaert.

SP.A-voorzitter John Crombez staat ervoor open om dat debat te voeren met Turkije. “Maar hier gaan we de problemen niet mee oplossen”, zegt hij dinsdag in onze krant. “Het is al de derde keer in enkele maanden dat er vanuit de meerderheid voor gepleit wordt. Telkens klonk het vanuit diezelfde meerderheid dat het voorstel juridisch onmogelijk is. Het doet er toch niet toe: er zijn andere maatregelen nodig.”

Hij lichtte die dinsdagochtend toe in De Ochtend op Radio 1. Een van de maatregelen die Crombez het meest aanhaalt, is het zelf opleiden van imams. “Iedereen was het daar eens over. Het parlement heeft dat twee jaar geleden gestemd, maar niemand vanuit de meerderheid neemt het initiatief om dat effectief door te voeren”, aldus Crombez.

“Het is wat veel Belgische Turken vragen: laat geen imams overkomen vanuit Turkije maar leid ze zelf op in België. Een mirakeloplossing is het niet, maar het is zeker al een stap in de goede richting. Het is een symbooldossier dat veel Vlamingen willen. Ik ben dan ook blij dat Theo Francken (N-VA) zich er ook weer achter schaart.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen