stad Zoutleeuw

Hitte stuwt betonnen wegdek omhoog in Zoutleeuw, "turbobeton" moet voor snelle oplossing zorgen

In Zoutleeuw is het betonnen wegdek van de Durasweg door de hitte uitgezet en omhoog gekomen. De politie heeft de straat afgesloten voor alle verkeer. Een aannemer zal het beschadigde wegdek herstellen met zogenaamd "turbobeton", dat snel droogt.

De hittegolf eist onder andere in Zoutleeuw zijn tol. Daar is een gedeelte van het betonnen wegdek van de Durasweg door de aanhoudende hitte uitgezet en omhoog gekomen. De straat is voor alle verkeer afgesloten. Een aannemer zal het beschadigde wegdek zo snel mogelijk herstellen. 

"De hinder doet zich voor ter hoogte van een wegversmalling", licht Guy Dumst (CD&V), de burgemeester van Zoutleeuw toe. "Dat is een beetje lastig, omdat er nu echt niemand meer doorkan. Want veel mensen gebruiken de Durasweg om van Zoutleeuw naar Budingen of naar Sint-Truiden te rijden. Maar we doen ons best om de schade zo snel mogelijk te herstellen." 

Turbobeton

"Er komt dinsdag meteen een aannemer", verzekert de burgemeester. "Hij zal het beschadigde wegdek uitbreken en een nieuwe strook aanleggen in zogenaamd "turbobeton". Dat heeft als voordeel dat het sneller hard wordt dan klassiek beton. Maar we zullen toch nog een weekje geduld moeten oefenen." 

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de hitte problemen veroorzaakt in die straat. "Vorig jaar hadden we een gelijkaardig probleem in de Durasweg. Onze verantwoordelijke van de technische dienst heeft me verteld dat de slijtlaag over het beton de oorzaak kan zijn. Daardoor warmt het beton nog sneller op en kan het ook niet meer ademen. Maar dat gaan we met de aannemer ook in detail bekijken", aldus nog de burgemeester. 

Meest gelezen