Ondanks een afzwakkende inflatie ziet één op de vier Belgen zijn financiële situatie verslechteren

Uit de beleggersbarometer van de grootbank ING blijkt dat één op de vier gezinnen de voorbije drie maanden zijn financiële situatie zag verslechteren. Dat is een opmerkelijk hoog cijfer aangezien de energieprijzen fors zijn gedaald. De energie-inflatie heeft de afgelopen maanden wel plaats moeten ruimen voor een voedselinflatie, wat mee verklaart waarom de gezinsbudgetten onder druk blijven staan.

Waarom is dit belangrijk?

In vergelijking met het najaar is de inflatie fors afgezwakt. Desalniettemin blijven de prijzen hoge toppen scheren. Voornamelijk het prijskaartje van de voeding is de voorbije maanden immens gestegen. De energieprijzen daarentegen zijn gedaald.

In het nieuws: Ondanks de fors gedaalde energieprijzen zegt 26 procent van de respondenten die hebben deelgenomen aan de rondvraag van ING dat de financiële situatie van zijn gezin verslechterd is in de voorbije drie maanden. Amper 15 procent meldt een verbetering.

  • Ook voor de volgende drie maanden ziet een hoger percentage zijn gezinsfinanciën eerder verslechteren (20 procent) dan verbeteren (17 procent). Opvallend is wel dat de meerderheid van de pessimisten ouder is dan 55 jaar, ter
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer