© Jeroen Hanselaer

Voorlopig geen beperkingen op gebruik leidingwater in provincie Antwerpen

In heel wat beken en rivieren in de provincie Antwerpen is het verboden om water op te pompen en mogelijk komen daar de komende weken nog stroomgebieden bij. Maar beperkingen op het gebruik van leidingwater, zoals een verbod om je wagen te wassen of je gazon te sproeien, neemt gouverneur Cathy Berx voorlopig niet.

jvbo

LEES OOK. Provincie Antwerpen grijpt sneller in tegen droogte: “Dat maakt me juist trots, want wij hebben ecologisch waardevolle waterlopen”

“De huidige drinkwatervoorraden en de toestand van het watersysteem vereisen op dit moment nog geen maatregelen ter beperking van het leidingwaterverbruik”, klinkt het. Wel vraagt de gouverneur om steeds spaarzaam om te gaan met drinkwater, zeker in tijden van droogte.

De voorraad leidingwater komt nog niet in gedrang, zegt ook droogtecoördinator Kris Huijskens. “De helft van het leidingwater in onze provincie komt uit het Albertkanaal. Dat wordt gevoed door de Maas en die geeft nog voldoende water. De andere helft is grondwater. Die voorraad is afgelopen winter goed aangevuld. Maar over de waterlopen maak ik mij wel zorgen. We kijken tegen nog minstens twee weken volledige droogte aan: dat zal schade toebrengen aan de natuur én aan de landbouw.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER